Rata şomajului a crescut cu 150% într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Găluţ crede că somajul va mai creşte până în luna iulie
Marin Găluţ crede că somajul va mai creşte până în luna iulie

Numărul şomerilor din Bistriţa-Năsăud a crescut de la 5.000, în ianuarie 2009, la 12.000, în prezent. Din punct de vedere al creşterii ratei şomajului, judeţul Bistriţa-Năsăud este pe primul loc în ţară, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Judeţul Bistriţa-Năsăud a înregistrat o creştere a ratei şomajului în perioada ianuarie 2009- ianuarie 2010 cu 150  la sută. Practic, de la o medie de aproape 5.000 de persoane fără un loc de muncă, cât s-a înregistrat în ianuarie anul trecut, s-a ajuns, prin creşteri lunare constante, la un număr de aproape 12.000 de şomeri, la finele acestei luni. Criza economică şi marile disponibilizări, în special din domeniile construcţiilor, al industriei uşoare şi, mai nou, al serviciilor, au fost principalii factori care au ridicat rata şomajului peste valoarea de 9%. „Foarte multe firme mari din judeţ au făcut disponibilizări colective, în sectoarele de construcţii, în cel hotelier şi, de curând, în servicii. Diverse localuri au început să făcă concedieri în rândul lucrătorilor comerciali, ai bucătarilor şi ospătarilor", spune Marin Găluţ, referent în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud. El adaugă că, în urmă cu doi ani, judeţul se afla în topul celor mai mici rate de şomaj pe ţară. „De cel puţin trei luni trecem de media naţională de şomaj şi vom depăşi cu mult şi pragul de 9 % până la mijlocul lunii iulie. E cu atât mai grav pentru că nu s-au mai creeat locuri noi de muncă,  s-au rulat doar cele vechi", crede Găluţ. Dependenţa marilor firme de contractele cu ţările vestice din Europa a generat cele mai mari probleme economice din judeţ.  „Economia vest-europeană începe să îşi revină, ceea ce poate fi un semn bun pentru judeţ", crede Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa - Năsăud. 

Peste 2.000 de concedieri colective

Din noiembrie 2008 şi până în prezent, peste 2.000 de persoane au fost disponibilizate colectiv. Luna aceasta, firma Geiger şi-a anunţat intenţia de a disponibiliza colectiv 45 de persoane. Şomerii bistriţeni se plâng că găsesc cu greu un loc de muncă. Nicolae Naty, de 37 de ani din Domneşti, spune că va lucra ca asistent personal, de luna viitoare. „Eu am avut noroc că mi-am găsit, dar sunt cunoştinţe care caută un loc de muncă de luni de zile şi nu găsesc. E foarte greu să te mai angajezi undeva", crede bărbatul. În perioada 24 februarie - 2 martie, AJOFM a anunţat 108 locuri de muncă vacante în judeţ, în meserii ca încasator teren, broker, inginer de maşini hidraulice, ofiţer bancar sau economist.

Concedieri colective în 2009

RAAL  - 400 de persoane

Instal ElectroMayer  - 50 de persoane

Teraplast  Grup - 44 de persoane

Hotel Hebe din Sângeorz-Băi - 25 de persoane

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite