Primarul, vicele, secretarul și un viitor consilier local dintr-o localitate din Bistrița-Năsăud, reţinuţi pentru corupție și fals în legătură cu alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, după efectuarea mai multor percheziţii la persoane fizice, dar şi la sediul unei primării din Bistriţa-Năsăud, au fost reţinute pentru 24 de ore patru persoane pentru infracțiuni de corupție și fals în legătură cu acordarea voturilor în procesul electoral.

Ofiţerii de la Anticorupţie au făcut mai multe percheziţii. Foto arhivă
Ofiţerii de la Anticorupţie au făcut mai multe percheziţii. Foto arhivă

UPDATE

Potrivit ultimelor informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat cercetările în acest dosar ca urmare a unei plângeri înaintate de Ana Moldovan, candidat independent pentru postul de primar al localităţii Sânmihaiu de Câmpie. Aceasta a sesizat autorităţile cu privire la nereguli privind stabilirea domiciliului unor persoane înainte de alegeri pe raza comunei.

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate (PSD), care a fost reţinut pentru 24 de ore, a câştigat un nou mandat în urma alegerilor locale din 9 iunie, la o diferenţă de circa 150 de voturi contracandidata sa Ana Moldovan.

Ştirea iniţială

Joi, ofițeri de la Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, cu sprijinul colegilor din cadrul Serviciilor Județene Anticorupție Maramureș, Cluj, Sălaj și Mureș, coordonaţi de un procuror de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au făcut şapte percheziții domiciliare, dintre care unul la sediul unei primării și 6 la persoane fizice.

Cinci persoane au fost escortate la sediul poliţiei, pentru a răspunde unor întrebări legate de comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat,  fals, uz de fals, fals informatic și coruperea alegătorilor

Concret, anchetatorii spun că la o primărie din judeţul Bistriţa-Năsăud, câţiva funcţionari publici au eliberat în fals documente care atestau domiciliul pe raza localităţii pentru ca persoanele respective să voteze un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.07.2024. În schimbul acestora, funcţionarii ar fi primit câte 700 de lei fiecare.

„În fapt, în perioada martie - iunie 2024, funcționari din cadrul unei primării  din județul Bistrița Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverințe pentru stabilirea domiciliului/reședinței pe raza comunei a unor persoane care în realitate nu dețineau proprietăți în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.07.2024. În urma schimbării domiciliului și a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei”, a transmis poliţia.

Dintre cele cinci persoane conduse la audieri au fost reţinute pentru 24 de ore patru dintre acestea, respectiv primarul, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier local. De asemenea, față de un alt viitor consilier local a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, au declarat anchetatorii.

Ei au precizat că audierile celor patru persoane reţinute urmează să se desfăşoare în cursul zilei de vineri şi că tot în această zi ofițerii DGA – Bistrița-Năsăud pun în executare un mandat de aducere pentru încă o persoană, funcționar în cadrul aceleiași primării, în vederea audierii la unitatea de parchet.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite