Primarul Bistriţei vrea în centrul vechi capace de canal cu stema oraşului şi inserţii de piatră cioplită sau bronz în ziduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul care presupune regenerarea urbană a centrului municipiului este finanţat în mare parte din fonduri europene FOTO: Adevărul/Bianca Sara
Proiectul care presupune regenerarea urbană a centrului municipiului este finanţat în mare parte din fonduri europene FOTO: Adevărul/Bianca Sara

Primăria Bistriţa a demarat o licitaţie publică, cu ajutorul căreia caută un constructor care să-i îndeplinească fanteziile. Printre acestea se numără capace de canal cu stema oraşului sau inserţii de piatră cioplită sau bronz în ziduri.


Edilul municipiului are planuri mare cu suma de 33,7 milioane de lei, alocată pentru regenerare urbană.  Proiectul se va întinde pe o perioadă de 29 de luni şi presupune reabilitarea a trei axe turistice, dar şi a pasajelor, folosite de ani de zile pe post de toalete publice de către oameni ai străzi sau chiar locuitori din centrul vechi.

Printre planurile pe care le are municipalitatea cu zona istorică şi mai ales în cea a pasajelor se numără înlocuirea asfaltului cu piatră cubică şi cu rigole de colectare a apei, construirea unor ziduri de cărămidă şi piatră naturală acoperite cu ţiglă solzi sau reabilitarea iluminatului public existent prin crearea unuia nou ambiental.

Se doreşte de asemenea punerea în valoare a gangurilor boltite, lăsând zidăria în unele locuri aparentă şi mobilarea spaţiului public cu bănci, coşuri de gunoi, jardiniere, rastel pentru biciclete (accesoriu aproape inexistent în municipiu) sau stâlpi cu steaguri bresle.

De departe însă cele mai „ciudate” modalităţi de brand-uire luate în calcul sunt capacele de canale cu stema oraşului sau de inserţiile de piatră cioplită sau bronz în ziduri.

Proiectul urmează să aibă grijă şi de firele care se întind pe toţi stâlpii din centrul vechi, relocând reţelele electrice şi de telefonie în subteran. Şi alimentarea cu apă şi gaz vor fi ascunse, tot în subteran.


Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite