Povestea „şcolii” de sub biserică. Cum s-a transformat subsolul unui lăcaş ce cult într-un centru pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Claudiu Zinveliu la cercul de quilling FOTO: Claudiu Zinveliu Facebook
Preotul Claudiu Zinveliu la cercul de quilling FOTO: Claudiu Zinveliu Facebook

Într-o societate în care tinerii fug tot mai tare de Biserică, un lăcaş de cult din Beclean reuşeşte să-i atragă ca un magnet. Asta pentru că acesta găzduieşte la subsol un centru dedicat tinerilor, care îi ajută nu doar să progreseze la şcoală, ci şi să înveţe să cânte la pian, chitară sau să facă decoraţiuni din quilling.

Încă din anul 2011, cea mai mare biserică din Beclean s-a transformat în şcoală. Cum este acest lucru posibil, mai ales că în ultimele decenii tinerii s-au îndepărtat de Biserică?

Ei bine, preotul Claudiu Zinveliu a găsit o metodă educativă pentru a-i atrage ce copii şi adolescenţi către lăcaşul de cult. La subsolul bisericii a amenajat un centru pentru tineri.

Subsolul bisericii găzduieşte o sală de conferinţe de aproape 100 de locuri, un muzeu etnografic şi o bibliotecă. La toate acestea au acces toţi tinerii din Beclean şi împrejurimi după-masă. Mai mult, biserica pune la dispoziţia tinerilor şi un pian şi mai multe calculatoare.

Cea mai tânără „profesoară” este o adolescentă de 14 ani

O dată sau de două ori pe săptămână, după-masă, subsolul bisericii găzduieşte şi cursuri de chitară, pian, quilling şi chiar matematică distractivă. La aceste activităţi iau parte copii de 10 ani, dar şi adolescenţi de 14-15 ani.

Cei care ţin aceste cursuri sunt fie profesori, care fac voluntariat, unul făcând naveta săptămânal de la Bistriţa, fie copii. Cea  mai tânără „profesoară” are doar 14 ani şi predă lecţii de chitară.

Biserica a pus la dispoziţie un spaţiu pentru o trupă de folk-rock, Big City, care a şi iniţiat cursurile de chitară. Întrebat ce l-a determinat să amenajeze un spaţiu dedicat tinerilor chiar sub biserică, preotul Claudiu Zinveliu spune:

biserica scoala bistrita 1

Lăcaşul de cult pune la dispoziţia tinerilor inclusiv un pian, la care pot exersa (Foto: Bianca Sara)

„Biserica trebuie să fie şi prietenul lor mai mare. Sunt activităţi pentru tineri, conduse de tineri. Ei fac şi regulile, noi n-am impus nicio regulă”, a declarat preotul. 

Culmea, iniţial, cel mai căutat cerc este cel de lectură. Acum, toate cercurile şi activităţile atrag tinerii şi copiii ca un magnet. Numai anul trecut, au trecut pragul bisericii 250 de tineri. Momentan 70 de tineri s-au înscris la cercurile puse la dispoziţie de biserică. 

Preotul mărturiseşte că aceste activităţi nu doar că le oferă o alternativă sănătoasă tinerilor şi îi ajută să progreseze la materiile unde nu se descurcă atât de bine, ci influenţează şi comportamentul lor. 

„Se îndreaptă şi comportamentul lor. Dacă nu se comportă cum trebuie, se selectează singuri, nu îi scoatem noi de la  activităţile de la centru. Ei impun regulile, nu noi. Au scris regulile de mână şi le-au afişat”, explică Claudiu Zinveliu. 

biserica scoala bistrita 3

Preoţii, alături de tineri, au amenajat la subsol şi un muzeu etnografic (Foto: Bianca Sara)

Acesta recunoaşte că a fost sceptic mai ales în ceea ce priveşte cercul de quilling, care are loc în weekend, însă când a văzut ce lucruri frumoase pot să iasă din mâinile unor copii de 10 ani a rămas impresionat. 

„Prima dată când am mers în mijlocul cursului de quilling am zis că nu se mai poate folosi a doua zi acel spaţiu, când am văzut ce era acolo. La final de curs însă mi-au impresionat lucrurile realizate de copii, dar şi curăţenia pe care au lăsat-o”, rememorează slujitorul Domnului. 

Vă mai recomandăm:

Comunitatea unde Dumnezeu lucrează prin oameni. Cum a reuşit un preot din Bistriţa-Năsăud să ridice o casă pentru bătrâni exclusiv cu muncă voluntară

Povestea preotului-speolog care păzeşte una dintre cele mai periculoase peşteri din România: „Riscul să mori este foarte mare, mai ales primăvara şi vara“

Un preot din Beclean i-a impresionat pe francezi: televiziunea France 2 i-a dedicat un reportaj românului

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri