FOTO Povestea drumului clădit pe vremea romanilor, ignorat de autorităţi şi pus în valoare de zeci de tineri
0
Zeci de tineri au pus în valoare, ieri, cei 11 kilometri ai drumului romanilor, care, potrivit datelor existente, a fost amenajat la porunca ultimului împărat roman care a stat în Dacia. Deşi există date despre acest drum, iar acesta se află încă în stare bună, acesta nu a fost nici semnalizat, turiştilor sau curioşilor fiindu-le aproape imposibil să-l găsească.
Minunea se ascunde la 5 kilometri de Piatra Fântânele, confundându-se cu drumurile forestiere amenajate de localnicii de pe Valea Bârgăului.
Potrivit primarului comunei Tiha Bârgăului, Vasile Dologa, acesta a fost construit cu piatră de apă rotundă de către romani în anul 260, cu sclavi, la porunca ultimului împărat care a stat în Dacia. Acesta ar fi avut rol strategic, dorindu-se cucerirea părţii de nord a Bucovinei.
Drumul, care în primă fază se oprea la limita de judeţ, a fost folosit şi întreţinut de-a lungul secolelor, fiind utilizat ca legătură comercială. Acesta a fost continuat la porunca împărătesei Maria Tereza în anul 1760.
Acesta a fost continuat prin zona Vârful Măgurii, Dornişoarei, Munţii Călimani, terminându-se undeva la intrarea în judeţul Neamţ.
Până acum drumul nu a fost semnalizat corespunzător, deşi se află în stare bună şi poate fi parcurs cu uşurinţă. Acest lucru făcea ca turiştii să îl poată parcurge doar dacă găseau un ghid al locului.

Zeci de tineri însoţiţi de cei de la Serviciul Salvamont au amenajat această bucăţică de istorie ieri, acţiunea făcând parte din festivalul dedicat studenţilor „Studfest”. A fost curăţată vegetaţia pentru a scoate în evidenţă pavajul de piatră şi dale şi s-au realizate o serie de marcaje, menite să-i ghideze pe turiştii care se încumetă să ia la pas cei 11 kilometri de „istorie”.
Tinerii nu vor să se oprească aici, propunându-şi să includă acţiuni care vizează punerea în valoare a „drumului romanilor” şi în următoarele ediţiile ale festivalului studenţesc „Studfest”. Aceştia se gândesc să amenajeze şi un loc de odihnă unde drumeţii să-şi tragă sufletul şi să admire peisajele pitoreşti.

„Legenda „Drumului Romanilor”, din apropierea Pasului Tihuţa, reprezintă o poveste deschisă, ale cărei taine ne-am propus să le descoperim pas cu pas. Misterul celor 11 km ai comunei Tiha Bârgăului, cuprinşi între Valea Străjii şi Vârful Măgura Calului, ne-a aşteptat cu o răbdare milenară. Aerul cu mireasmă de istorie, pavajul cu lespezi bine conservate şi ipoteza că traseul datează din epoca romană a Daciei, ne oferă şansa de a călători în timp şi a ne împrieteni cu ce-a fost odinioară. Păstrând cu grijă întâmplările trecutului, face frumos prezentul şi ne asigurăm dăinuirea. Turismul arheologic este întotdeauna un supliment de cunoaştere. Implică-te şi ajută la conservarea istoriei!”, stă scris pe un panou care-i întâmpină pe turiştii ce iau la pas drumul.
Vă mai recomandăm:
FOTO Amenajarea drumului care leagă Transilvania de Moldova prin Pasul Tihuţa, poruncită de Consiliul de Război de la Viena în 1812








