Bistriţenii îşi vor putea admira în curând tezaurele
0
Secţia de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud este la un pas de finalizare.Cel puţin 12 tezaure de mare valoare şi alte obiecte care atestă trecerea timpului pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, vor fi etalate în cadrul expoziţiei permanente de istorie, care va fi deschisă publicului în luna mai.
După cinci ani în care a fost închisă publicului, din motive de reorganizare, secţia de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud se află foarte aproape de finalizare. Reamenajarea secţiei a costat în jur de 600 000 de lei şi va fi deschisă publicului publicului în luna mai a acestui an, în contextul Zilei Internaţionale a Muzeelor.
Forma cea mai directă de a lua contact cu trecutul
Istoricul Corneliu Gaiu, din cadrul muzeului, este omul care s-a ocupat timp de patru ani de clasificarea şi etalarea obiectelor. Deocamdată, în cele şase încăperi destinate expoziţiei, situate la parterul clădirii, au fost etalate câteva obiecte, în mare parte ceramică şi a fost pregătit mobilierul pentru completarea cu restul „zestrei" istorice a judeţului. Au fost puse la punct iluminarea şi un minim mobilier pentru vizitatorii care vor dori să ia un loc şi să-şi ia notiţe. „Când te transpui într-un timp trecut, contactul cu obiectele te fac să înţelegi mai bine epoca. Aceste obiecte pot să facă mai accesibil trecutul. E forma directă de a lua contact cu nişte epoci care înseamnă sute sau mii de ani", explică Gaiu.
Tezaurul de la Şopteriu va întregi colecţia
Bistriţenii interesaţi de istorie, dar nu numai, vor putea să admire obiectele care au aparţinut mai multor civilizaţii care au populat teritoriul judeţului de-a lungul timpului, începând cu preistoria. Cel puţin 12 tezaure de mare valoare vor fi etalate în cadrul expoziţiei, printre care şi comoara de la Şopteriu, care a fost recuperată de către Muzeul Judeţean la începutul lui decembrie 2009. Descoperit în 1985, tezaurul a fost confiscat de Banca Naţională, la ordinul lui Ceauşescu.
Cele 2,7 kilograme de monede de argint şi bijuterii vechi au fost restituite muzeului prin hotărâre judecătorească. Tezaurul a fost evaluat de experţi la peste 550.000. Însă, Corneliu Gaiu spune că muzeul din Bistriţa mai are tezaure la fel valoroase decât cel de la Şopteriu. „Sunt şi altele la fel de interesante, dar fiindcă acesta e ultimul care a venit, s-a creat în jurul lui o adevărată legendă", spune Gaiu. Istoricul vrea să încununeze expoziţia de istorie cu două machete, una reprezentând castrul roman de la Ilişua şi alta Cetatea Bistriţei. Acestea vor fi executate în momentul în care muzeul judeţean va identifica resurse financiare în acest sens.