Un cartier întreg dintr-o localitate din România trăieşte numai din ajutorul social. Elevii nu merg la şcoală pentru că nu primesc laptele şi cornul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane din cartierul Ponorâta care apaţine de comuna Coroieni îşi duc viaţa numai din banii pe care îi primesc ca ajutor social de la stat. În total sunt peste 400 de persoane care nu au niciun loc de muncă şi care trăiesc într-o mizerie lucie. Au devenit subiect inclusiv pentru presa internaţională.

La ora actuală, în cartierul Ponorâta apaţinător de comuna Coroieni locuiesc peste 450 de persoane. Dintre acestea mai bine de  jumătate sunt copii cu vârste sub 16 ani. Toate aceste persoane de etnie romă beneficiază de ajutor social din partea statului. 

Prefectul judeţului Maramureş a ţinut să sublinieze faptul că conditiile în care aceşti oameni îşi duc traiul sunt inumane, locuinţele improvizate fiind un real pericol, în special pentru cei mici. Faptul ca deşi a început şcoala de mai bine de o săptămână, iar programul “Laptele şi cornul” nu se derulează în prezent, reprezintă un motiv temeinic pentru care elevii din comunitatea de romi din Ponorâta nu frecventează şcoala. 

Autorităţile judeţene s-au gândit că mai bine ar fi dacă aceşti rromi ar fi motivaţi în vreun fel ca să îşi trimită copiii la şcoală. Cum? Cu alimente şi produse de igienă personală. Prefectul judeţului Anton Rohian s-a arătat profund nemulţumit de condiţiile în care trăiesc aceşti oameni, solicitând luarea unor măsuri urgente de sprijin  pentru romii din Ponorâta.

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian a ţinut să arate că într-o primă fază vor fi demarate lucrările de aducţiune de apă, în zonă fiind montate 10 cismele de apă. Apoi, romii, sprijiniţi de autorităţile locale, s-au angajat să înceapă în perioada imediat următoare o acţiune de igienizare a zonei, urmând a fi montate pubele pentru colectarea deşeurilor menajere. În plus, se încearcă procurarea de material lemnos necesar construirii unor toalete în cadrul comunităţii de romi.  

image
image
Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite