Scăderea TVA-ului va aduce preţuri mai mici la produsele de panificaţie în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maramureşenii vor plăti mai puţin pentru produsele de panificaţie Foto: Adevărul
Maramureşenii vor plăti mai puţin pentru produsele de panificaţie Foto: Adevărul

Odată cu scăderea TVA-ului de la 24% la 9%, producătorii maramureşeni au anunţat o scădere a preţului la unele produse de panificaţie. Începând din 1 septembrie preţul acestor produse a scăzut cu cel puţin 15 procente, preţul unei pâini de 1 kilogram ajungâng la 3,5 lei.


Scăderea TVA-ului la produsele de panificaţie, dar şi recolta bogată de anul acesta aduce veşti bune maramureşenilor. Preţul pâinii, dar şi a altor produse de panificaţie va scădea considerabil. „Diferenţa minimă este dată de scăderea TVA-ului de 15%, plus probabil unii producători vor scădea şi preţul fără TVA, având în vedere anul foarte bun în agricultură. Adică efectiv preţul făinii a scăzut faţă de anul trecut. Concret, la un kilogram, scăderea e undeva la 40 de bani. O pâine de 1 kilogram de la 4 lei, undeva la 3,5 lei se va vinde pe raft“, a explicat Ionuţ Tău, directorul unei fabrici de panificaţie. 

Deşi veştile bune abia au venit, producătorii anunţă că acestea s-ar putea să nu dureze foarte mult, dat fiind că preţul combustibilului şi al electricităţii  se află în continuă creştere. „În prima fază se pare că reducem preţul, dar nu ştiu ce va fi în viitor, pentru că după cum bine ştiţi, motorina a crescut de zilele trecute, curentul a crescut şi creşte în continuare, alte costuri sunt mai mari şi deja ne încurca pe noi“, a arătat Octavian Cerneştean, patronul unei fabrici de panificaţie.  

Nu toate produsele de panificaţie beneficiază de preţ redus. TVA-ul de 9% se va aplica doar la produsele din aluat simplu, cum este pâinea sau covrigii, produsele de patiserie păstrând TVA-ul de 24%. 

Daniel Constantin: „Prin reducerea TVA la pâine am vizat salvarea unităţilor care îşi plătesc taxele şi impozitele în mod corect, salvarea locurilor de muncă“

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România: „Scăderea TVA la pâine este temporară”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite