Mineritul, din nou în atenţia autorităţilor. O dezbatere publică pe această temă a avut loc azi în Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire pe tema mineritului    Foto: Instituţia Prefectului Maramureş
Întâlnire pe tema mineritului    Foto: Instituţia Prefectului Maramureş

O dezbatere publică pe tema mineritului a avut loc azi, la Palatul Administrativ din Baia Mare. Evenimentul a fost organziat de  Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ca o preconsultare comunitară cu privire la viitoarea strategie pentru un minerit modern, în contextul european actual.

Minitserul Economiei are printre priorităţile din anul 2016 şi promovarea Legii Minelor şi a Strategiei Miniere 2017-2035, pentru care propune viziunea: “România 2035 – ţara cu minerit durabil, transparent şi curat – factor de progres economic, pentru bunăstarea cetăţenilor”. Prefectul Sebastian Mihai Lupuţ a precizat: “Până la un moment dat, Maramureşul era un pol de dezvoltare datorită industriei mineritului. Prin prisma muncii pe care am desfăşurat-o la ANAF înainte de a deveni prefect, cunosc destul de bine domeniul mineritului maramureşean şi activitatea companiei Remin. Închiderea acestei societăţi a influenţat activitatea economică a întregului judeţ. De asemenea, au rămas perimetre în cadrul cărora trebuie să continue activităţile de ecologizare, iar pentru acest lucru avem nevoie de finanţare din partea Ministerului Economiei. Toţi cei care sunteţi astăzi aici (reprezentanţi ai UAT-urilor din zonele unde a existat minerit, cunoscători ai domeniului mineritului) aveţi ocazia să discutaţi cu reprezentanţii Ministerului Economiei despre ce se va întâmpla cu mineritul în Maramureş: dacă se va redeschide această activitate, dacă mai există forţă de muncă în domeniu, situaţia patrimoniului Remin şi a datoriilor companiei, aflate în creştere. Sunt întrebări pe care ar trebui să ni le punem în acest moment. Sper să ajungem la o concluzie şi să transmitem poziţia celor din Maramureş către Ministerul Economiei.”

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeeţan, a arătat că autorităţile judeţene au încercat în ultimii ani să impulsioneze redeschiderea măcar parţială a unor perimetre aflate în proprietatea Remin şi oferirea lor spre exploatare unor companii private. De asemenea, Zetea a punctat necesitatea elaborării unei strategii integrate, care să prevadă şi modalităţi de pregătire a forţei de muncă în domeniu.

Mihai Sorin Găman, cel care a moderat dezbaterea, a subliniat faptul că prin viitoarea strategie se va da dovadă de mai multă transparenţă, întrucât colaborarea cu societatea civilă poate facilita dezvoltarea activităţii miniere. Strategia va prevedea obigaţii ale investitorilor în ceea ce priveşte transparenţa, inclusiv în aspectele financiar şi fiscal. De asemenea, Legea Minelor va avea un capitol special privind transparenţa. Actele normative vor trebui să cuprindă, totodată, obligaţiile de refacere a mediului şi de ecologizare a perimetrelor miniere ale investitorilor.

Partea a doua a întâlnirii a cuprins o secţiune de întrebări şi răspunsuri. Mihai Sorin Găman a vorbit despre dorinţa unităţilor administrative teritoriale de a primi o parte din redevenţele direcţionate către bugetul statului şi a arătat că ministerul este deschis să poarte o discuţie pe această temă, cu toate că resursele sunt ale statului român şi de beneficiile exploatării trebuie să beneficieze întreaga populaţie. De asemenea, Mihai Sorin Găman a spus că este probabil ca, în această toamnă, activele Remin care nu vor fi folosite în cazul unei eventuale reînceperi a activităţii de minerit să fie scoase la vânzare.

Mihai Sorin Găman este director general adjunct în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi a realizat o prezentare generală a temei.

Mai puteţi citi:

Campusul Social Esperando, locul unde persoanele cu dizabilităţi vor avea o şansă la o viaţă normală

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite