FOTO VIDEO SĂRBĂTORI IARNĂ Obicei unic în Maramureş cu 6 morţi, 6 moşi, draci şi îngeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona cartierului Ferneziu din Baia Mare se practică în preaja Sărbătorilor de Iarnă un obicei unic în Maramureş. Se numeşte Pomul lui Adam şi va fi pus în scenă şi la ediţia din acest a evenimentului Crăciun în Maramureş.

Sceneta religioasă "Pomul lui Adam" este un obicei unic în Maramureş  care se practică doar de către tinerii din cartierul Ferneziu al oraşului Baia Mare. Este o scenetă religioasă, la fel ca si Irodul şi Viflaimul, legată de sărbătoarea creştinească a Naşterii Mîntuitorului Iisus Hristos. 

Interpretarea implică o trupă de actori importantă, de 18-20 tineri, care joacă timp de circa 16  minute, iar personajele biblice sunt Dumnezeu, Adam şi Eva, 3 îngeri, 2 draci, cărora li se adaugă 6 morţi şi 6 mosi. Obiceiul era prezent şi pe vremea regimului comunist, nimeni nu l-a putut interzice. Se joacă nu din casă în casă. Se umbla cu Pomul lui Adam din ajunul sărbătorii, pînă în seara de Crăciun şi se reia în ajunul Anului Nou. 

  Este un obicei frumos şi în acest an împlineşte 190 de ani, el fiind adus din zona satului Cetăţele. Tinerii care prezintă aceasta scenetă au fost văzuţi la Festivalul Datinilor de la Sighetul Marmaţiei, la diverse televiziuni locale,naţionale şi chiar internaţionale.  Anul acesta vor putea fi văzuţi la Festivalul Crăciunul în Maramureş din data de 20 decembrie,care va avea loc la Muzeul Satului din Baia Mare începând cu ora 10.

Citeste si: Colinde. Cele mai frumoase obiceiuri de iarnă din Bărăgan, spectacol la muzeu

Obiceiuri, datini, superstiţii de Ziua Sfântului Andrei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite