FOTO O licoare „periculoasă“: horincă de prune şi mere din Maramureş care poartă numele lui Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Băutură naturală 100% obţinută prin distilarea «monturilor» de fructe în cazane ţărăneşti, la foc de lemne, şi «stâmpărată» cu apă de izvor. Produsă într-o distilerie maramureşeană cu tradiţie de peste 50 de ani“. Aşa îşi prezintă un producător tradiţional din Chechiş, judeţul Maramureş, horinca de prune sau de mere „Dracula, Son of the dragon“, „Dragovitza“ sau „Ages of Vampires“.

Temişan Teofil este un producător tradiţional din satul Chechiş, localitatea Dumbrăviţa. Are 42 de ani şi este medic veterinar de meserie. În familia sa producerea horincii de Chechiş este o tradiţie continuată din tată în fiu. “Sticlele acestea cu Dracula, Age of Vampires şi Dracovitza reprezintă un proiect nou de promovare a horincii de Chechiş pe care o producem noi în afara graniţelor ţării sub brandul Dracula, care este mai cunoscut. Noi producem pentru ei doar câteva sute de sticle pe lună. Firma din Bucureşti a venit cu conceptul, noi suntem doar producătorii”, a declarat Temişan Teofil, producător tradiţional din Chechiş.

Acesta a adăugat că horinca de Chechiş este produsă în familia lui din anul 1949. “Horinca se produce în cazane tradiţionale, la foc de lemne şi este o băutură naturală 100% făcută din fructe. Străinii, pe la toate târgurile la care am fost, mai ales în afara României, pe la Berlin şi alte târguri de profil, caută horinca de mere şi de prune. Noi doar din aceasta producem. Sunt cele două sortimente mai căutate de străini”, a adăugat Temişan Teofil.

dracovitza

Cei interesaţi trebuie să ştie că o astfel de sticlă poate ajunge şi până la 100 de lei. Mai exact, o sticlă de 700 ml de horincă de Chechiş sub brandul Dracula costă 70 de lei. “Pentru noi nu este uşor, mai ales că aici vorbim de o afacere cu alcool. Sunt multe taxe, accize, dar am reuşit să intrăm într-unul din supermarketurile mari ale României, la sectorul de produse tradiţionale. Povestea cu supermarketul e cu două tăişuri. Nici dacă e prea mic nu e bine. Am investit foarte mulţi bani în afacerea aceasta şi nu e uşor”, a concluzionat producătorul tradiţional din Chechiş.

Mai trebuie spus că horinca de Chechiş a fost putut fi cumpărată, dar şi degustată în cadrul primei ediţii a Zilelor Maramureşului, eveniment care s-a întins pe durata a 4 zile la Muzeul Satului din Baia Mare. 

Citeste si:

 Ambasadorul României, aflat la bordul elicopterului prăbuşit în Pakistan: Sunt într-o stare foarte bună. Cred că a fost o defecţiune tehnică

Defrişările intră în vizorul DNA. Raportul Corpului de Control al Guvernului arată cu degetul spre Romsilva

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite