Expoziţia digitală multimedia ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” pleacă la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După succesul de la sfârşitul anului trecut, expoziţia digitală multimedia ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale”, a captat deja atenţia publicului din Satu Mare şi Oradea, iar următoarea oprire este la Timişoara, la Universitatea de Vest.

Circuit cultural al expoziţiei ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” valorizează într-un format modern şi accesibil, interactiv, elementele de astronomie populară românească cunoscute, componentă a patrimoniului cultural imaterial din România şi se înscrie într-o iniţiativă generică de celebrare a Centenarului Marii Uniri, fiind deopotrivă dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural - 2018.  „Evenimentul de la Timişoara, găzduit de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest - Timişoara, reprezintă o iniţiativă comună a Complexului Astronomic Baia Mare şi a Societăţii Române pentru Astronomie Culturală, expoziţia fiind deschisă în holul mare al universităţii Timişoara în perioada 17 aprilie - 4 mai 2018, intrarea fiind liberă. Vernisajul va avea loc, Marţi - 17 aprilie 2018, la ora 10.00”, arată reprezentanţii Complexului Astronomic din Baia Mare.

Expoziţia digitală multimedia ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este prima expoziţie digitală deschisă în România în anul 2012, fiind vizitată până în prezent de peste 50.000 de vizitatori. Reuşita acestui proiect, reiterată în 2013 printr-o conferinţă naţională cu participare internaţională ”Cerul Românesc şi Comparaţia cu alte Motologii Stelare”, proiect ce a condus la completarea expoziţiei iniţiale şi la demersul de internaţionalizare prin plasarea mitologiei astrale româneşti pe softul de planetariu virtual ”Stellarium”. În 2016, pe aceeaşi platformă a fost adaptată o versiune a expoziţiei pentru persoane cu dizabilităţi de vedere, nevăzătoare sau văzătoare care vor să experimenteze ceva nou, prin proiectul ”Cerul în Mâinile Tale” - expoziţie tactilă unicat de astronomie, de fapt multisenzorială, al cărei succes s-a transpus, un an mai târziu, în anul 2017, într-un nou proiect - de asemenea unicat: un planetariu pentru nevăzători, cu o aplicaţie mobilă ce favorizează autoghidarea pe o boltă cerească cu stele înscrise tridimensional. Tot în anul 2017 a fost publicat, în cadrul unui alt proiect, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, într-un tiraj epuizat rapid de 500 de exemplare, însă cu disponibilitatea accesării acestei publicaţii şi în format online. Toate aceste proiecte din anii 2012, 2013, 2016 şi 2017 au fost cofinanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi au avut canale de diseminare online şi ofline în mai multe locaţii din România.

Mai puteţi citi:

Mama unui bărbat imobilizat la pat caută ajutor disperată

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite