Evenimentele anul 2014 pentru Maramureş: Dosare DNA, schimbări de primari, scandaluri şi multe nereuşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul care tocmai se încheie nu a adus foarte multe lucruri bune pentru Maramureş. Au fost demarate investiţii, unii primari au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, unii maramureşeni şi-au ales un nou primar ş.a.m.d.

Luna februarie a adus demisia anunţată pe facebook a primarului de Borşa, Tony Mihali. Despre primarul de atunci al oraşului Borşa se spunea că venea la primăria cu elicopterul pe care îl deţinea. A renunţat la această funcţie după doar doi ani de mandate, după ce numele său se leagă de mai multe scandaluri, inclusive unul legat de închiderea primăriei Borşa.

În luna martie a acestui an Săpânţa a rămas fără primar după ce Gheorghe Stan a fost suspendat din funcţie printr-un ordin al preefectului Anton Rohian. Primarul comunei maramuresene Sapanta, Gheorghe Stan, a primit o condamnare de un an închisoare cu suspendare, după ce a fost prins conducând pe drumurile publice cu permisul suspendat. În momentul de faţă Săpânţa are un primar interimar, cel mai probabil alegerile urmând a fi organizate în 2015. Tot în martie 2014 sute de săpânţeni au venit la Prefectura Maramureş şi au protestat vizavi de suspendarea din funcţie a primarului Gheorghe Stan. Aceştia îi cereau atunci prefectului ca primarul lor să rămână în funcţie.

În luna aprilie a acestui an, primarul Sighetului, Ovidiu Nemeş a fost trimis în judecată de către cei de la DNA în dosarul parcometrelor. În acest dosar Nemeş este acuzat de abuz în serviciu alături de alte două persoane. Totul ar fi plecat de la 10 parcometre pentru care s-a încheiat un contract în anul 2009.     În 2009 Nemeş era viceprimar al municipiului Sighet.

În luna mai oraşul Borşa avea să îşi aleagă primarul. Sorin Timiş avea să devină noul primar al oraşului de la poalele Pietrosului Rodnei, după ce fostul primar şi-a anunţat demisia pe facebook. În iunie 2014 sute de borşeni au ieşit în stradă pentru a protesta vizavi de faptul că DN 18 care face legătura între Maramureş şi Suceava este plin de gropi şi contractul cu firma care trebuia să se ocupe de reabilitarea şi modernizarea lui a fost reziliat.   

În luna august procurorii Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a primarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Este vorba despre al doilea dosar pentru primarul Nemeş, după primul, cel cu parcometrele. În acest dosar Nemeş, alături de directorul economic al Primăriei Sighet, sunt acuzaţi că ar fi virat sume din bugetul local către doi avocaţi din Baia Mare care să reprezinte municipalitatea în procesele pe care aceasta le are. Asta în condiţiile în care Primăria Sighet avea jurist.

Tot în luna august în Maramureş avea să fie înregistrat un accident aviatic. Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în localitatea Copalnic Mănăştur, pilotul fiind declarat mort. Avionul ar fi căzut din cauza faptului că motorul s-ar fi oprit. În luna octombrie faţă de directorul Romatsa Baia Mare avea să fie începută urmărirea penală pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite. 

În noiembrie 2014 a fost înregistrat unul dintre cele mai grave accidente rutiere din Maramureş. Accidentul a avut loc în localitatea Ilba, atunci doi tineri pierzându-şi viaţa după ce maşina lor a intrat într-un cap de pod.

Tot în noiembrie au avut loc alegerile pentru Preşedinţia României. Atunci candidatul Klaus Iohannis avea să câştige în Maramureş detaşat alegerile în al doilea tur de scrutin în faţa lui Victor Ponta. În noiembrie candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta a fost huidut la Baia Mare de către băimăreni. În luna decembrie Spitalul Judeţean Baia Mare a investit sume de importante de bani pentru dotarea cu aparatură medical a unor secţii din cadrul unităţii spitaliceşti. Tot în luna decembrie a fost inaugurată noua sală de operaţie în cadrul Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean Baia Mare. 

Anul 2014 în sport pentru Maramureş a însemnat câştigarea campionatului de către echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, participarea HCM Baia Mare în Liga Campionilor, cu meciuri cu echipe de top din handbalul mondial, dar şi antrenori noi la echipa de handball masculine HCM Minaur, respective HCM Baia Mare la fete. 

Anul 2014 a adus în Maramureş şi prima cerere de eutanasiere din cauza sărăciei. A fost depusă de către un bărbat din Borşa care a socotit că e mai bine să moară decât să trăiască în sărăcie. Anul 2014 a adus în Baia Mare şi toaletele minune, închiriate de Primăria Baia Mare pe sume deloc de neglijat. 

Citeste si: Omul care sfidează moartea: are 97 de ani şi suferă de o boală care ar fi trebuit să-l doboare de tânăr

Povestea scroafei "nemuritoare" care până acum a fătat mai bine de 500 de purcei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite