Din cauza convingerilor religioase, un tânăr se zbate între viaţă şi moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul a fost supus deja unei operaţii FOTO: Arhivă
Tânărul a fost supus deja unei operaţii FOTO: Arhivă

În urma unui accident petrecut la începutul acestei săptămâni în localitatea Recea, un tânăr este la un pas de moarte, deşi medicii ar putea să-l salveze. Starea tânărului s-a înrăutăţit de-a lungul ultimelor zile, iar familia acestuia refuză transfuzia de sânge.

Convingerile religioase ale familiei au dus la refuzul transfuziei sanguine, un tratament opţional dar foarte necesar pentru bărbat. Potrivit medicilor, starea de sănătate a pacientului este precară şi din cauza pierderilor masive de sânge, viaţa sa este pusă în pericol. Mai mult, familia tânărului a ameninţat conducerea spitalului că îi vor da în judecată dacă acesta medicii vor încerca să îi administreze o doză de sânge. „Noi putem să suplinim pierderea de sânge, dar cu ceea ce avem noi, nu putem suplini transportatorul de oxigen. Asta este important. Deci sângele are hematii. Hematia este cea care transportă oxigenul de la plămân spre cord şi organe. Degeaba îi administrăm ser fiziologic, ser glucozat, dextran şi alte produse pentru ca nu aduce acel transportator.  Ei refuză! Este problema lor! Noi putem să îi sfătuim, putem să le dam sfatul care ţine de noi, dar nefiind un tratament obligatoriu, nu poţi să îl faci împotriva voinţei bolnavului”, a explicat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, dr. Vasile Pop.

Pacientul a fost supus unei operaţii până în acest moment, iar zilele următoare acesta ar mai trebui operat cel puţin de două ori. După operaţie tânărului i s-a administrat eritropină, o substanţă menită să crească numarul eritrocitelor din sânge. Deşi este considerat un tratament înlocuitor transfuziei sanguine, medicii spun că este nevoie de câteva săptămâni până când aceasta să îşi facă efectul iar starea pacientului s-ar putea agrava în acest timp.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite