70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord. Expoziţie „Memoria Holocaustului - Sighetu Marmaţiei 1944-2014”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memoria Holocaustului -Sighetu Marmatiei
Memoria Holocaustului -Sighetu Marmatiei

„Memoria Holocaustului - Sighetu Marmaţiei 1944-2014”, expoziţie care face parte din seria de evenimente dedicate celor 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord, precum şi a Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului, va putea fi vizionată la sediul ICR din Israel înbcepând cu data de 21 septembrie.

Expoziţia reprezintă o reproducere a mărturiilor documentare şi fotografice cuprinse în expoziţia permanentă organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum din Washington, la Casa memorială „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, organizează, la sediul ICR din Israel, în perioada 21 septembrie - 21 octombrie 2014, o serie de evenimente dedicate marcării a 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord.

Masa rotundă „70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord” va avea loc duminică, 21 septembrie 2014, de la ora 14:00, potrivit informaţiilor furnizate de către ICR.

Program:

Moderator: Prof. Raphael Vago, Universitatea din Tel Aviv

Cuvânt introductiv: Dr. Gina Pană, director ICR Tel Aviv Prof. Raphael Vago, Universitatea din Tel Aviv: Evreii din Transilvania şi reîntoarcerea administraţiei maghiare (1940-1944); Prof. Dr. Zvi Hartmann, Universitatea din Haifa: Evreii ardeleni după 1940 între nord şi sud: soartă istorică sau partidă de şah cu realitatea;

Prof. Dr. Alexandru Florian, director general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”: 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord. Un  proiect al memoriei; Dr. Miriam Caloianu, Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România- Universitatea Ebraică din Ierusalim: Drama evreilor ardeleni povestită în memoriile supravieţuitorilor; Nagy Zoltan Mihaly, vicepreşedinte ICR: Atitudinea episcopului Marton Aron împotriva deportării evreilor din Transilvania;

Masa rotundă se va încheia cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri. De asemenea, va fi proiectat filmul documentar Marton Aron: un Episcop pe drumul crucii (2012, regia Cristian Amza).

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite