Unul din zece adolescenţi din România consumă haşiş, ecstasy, ciuperci halucinogene şi heroină. „Colorează-ţi viaţa altfel, fără droguri!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescenţii din România, de 16 ani, au dat de gustul drogurilor
Adolescenţii din România, de 16 ani, au dat de gustul drogurilor

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău lansează ediţia a XII–a a concursului „Mesajul meu antidrog 2015”, cu tema „Colorează-ţi viaţa altfel...fără droguri!”. Parteneri locali în implementarea acestui proiect sunt Inspectoratul Scolar al Judeţului Bacău şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bacău.

Ediţia a XII–a a concursului se desfăşoară în intervalul februarie-mai, în cadrul instituţiilor din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu) din judeţul Bacău.


„Mesajul meu antidrog” este un proiect de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog, un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile de învăţământ şi un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor cuprinşi într-o formă de învăţământ, care contribuie la formarea de convingeri de viaţă sănătoase în rândul acestui segment de populaţie. „La nivel naţional, alături de Agenţia Naţională Antidrog, parteneri în acest proiect sunt Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Scopul concursului este menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri (prevalenţa), reducerea cazurilor de noi consumatori (incidenţa) în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal), iar obiectivul general este creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber“, a precizat Marta Butnaru, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Sntidrog Bacău. Prin acest concurs se doreşte ca elevii să deprindă un stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, precum şi creşterea influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi droguri.


Secţiunile ediţiei a XII-a sunt  eseu literar, film de scurt metraj, spot, arte vizuale şi sport, iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului şi a subiectului ales, acurateţea stilului, claritatea limbajului.În judeţul Bacău, beneficiari vor fi elevii din cel puţin 10 şcoli şi 5 licee atât din mediul urban, cât şi rural.

Numărul consumatorilor de droguri din România s-a dublat


Potrivit comunicatului Centrului de Prevenire Antidrog din Bacău, una din problemele actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei generale, îndeosebi în rândul elevilor. Potrivit „Studiului naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri”, realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, prevalenţa consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii în rândul adolescenţilor de 16 ani din România este de 10%, situându-se cu 8 procente sub media europeană înregistrată, de 18%. Comparativ, însă, cu studiul anterior, la nivel naţional, se remarcă o dublare a prevalenţei consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii – 10% în 2011, faţă de 5% în 2007“, se precizează în studiu.


Tinerii au dat de haşiş, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroină şi cocaină


Consumul de canabis/haşiş de-a lungul vieţii este de 7%, în creştere faţă de anul 2007 (4%), 2003 (aprox. 3%) şi anul 1999 (1,3%), fiind însă sub media calculată de 17% pentru ţările participante.
Consumul de substanţe inhalante până la vârsta de 16 ani în 2011 este de 7%, în creştere faţă de anul 2007 (4%), 2003 (1,7%) şi anul 1999 (1,3%), situându-se sub media ţărilor studiate care este de 9%.
Consumul de ecstasy pe durata vieţii, în 2011 este de 2% în rândul elevilor de 16 ani, în creştere faţă de anii 2007 şi 2003, când a fost 1% şi faţă de anul 1999, când nu a fost raportat un asemenea consum. Media pentru toate ţările ESPAD este de 3%.
Cu un procent sub media europeană, se situează prevalenţa consumului de-a lungul vieţii de amfetamine (2% faţă de 3% la nivel european), de ecstasy (2% faţă de 3% la nivel european), crack (1% faţă de 2% la nivel european) şi ciuperci halucinogene (1% faţă de 2% la nivel european).
Faţă de anul 2007, consumul estimat de amfetamină pe durata vieţii s-a triplat (3%) faţă de 0,6%), în timp ce consumul de ecstasy se dublează (2% faţă de 1%).
La acelaşi nivel cu media europeană se situează prevalenţa consumului de-a lungul vieţii de cocaină (2%), LSD (2%), heroină (1%), GHB (1%) şi droguri injectabile (1%). Faţă de anul 2007, consumul pe durata vieţii de LSD sau alte halucinogene se dublează (2% faţă de 1%).


„Practic necunoscute în România în 2007, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au avut un impact mare în rândul adolescenţilor din România. Astfel, 5,3% dintre respondenţi au declarat consum de SNPP până la vârsta actuală. Prevalenţele ridicate ale consumului de SNPP de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România anului 2011, alături de canabis / haşiş şi inhalante. În aceste condiţii, antrenarea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime prin diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv SNPP, conştientizând în acest fel şi consecinţele negative asociate acestuia, devine o prioritate“, se mai arată în comunicatul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite