Licitaţia pentru modernizarea Insulei de Agrement din Bacău a fost contestată pe motiv de incompatibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea lucrărilor la Insula de Agrement din Bacău ar putea să întârzie, după contestaţia depusă de o asociaţie de firme faţă de procedura de licitaţie a Primăriei Bacău. Corneliu Gavrilescu, şeful Serviciului Juridic al Primăriei, este acuzat de incompatibilitate, deoarece ar fi fost în acelaşi timp persoană cu funcţie de decizie la licitaţie şi acţionar la una din firmele consorţiului declarat câştigător.

De modernizarea Insulei de Agrement din Bacău se vorbeşte de cinci ani iar de doi este semnată şi finanţarea. După alte tergiversări, legate de unele deficienţe tehnice ce ţin de proiectare, a fost pornită licitaţia, în vara lui 2013.  Contestaţiile s-au ţinut lanţ. Procedura a fost reluată în 2014, iar în luna februarie, Primăria Bacău a declarat câştigătoare asociaţia de firme Conextrust-Amici-Alconep. 

Chiar dacă vremea ar permite începerea lucrărilor, o contestaţie formulată de consorţiul de firme condus de SC Alexcor Trading SRL ( împreună cu SC Ecohorticultura SRL, SC Piscine Speranţa Service şi SC T Dancor Romconstruct) a blocat din nou proiectul. În spatele acestor firme se află fraţii Cornel şi Dan Ciocan din Olt, cunoscuţi ca abonaţi la banul public. Cornel Ciocan, fratele deputatului PSD Dan Ciocan, a fost condamnat într-un dosar DNA la 8 ani de închisoare, dar decizia nu este încă definitivă.


Contestaţia, bazată pe presupusa incompatibilitate a lui Corneliu Gavrilescu din Primăria Bacău


Corneliu Gavrilescu este acuzat că în timp ce ar fi fost membru al comisiei de licitaţie ar fi avut, în acelaşi timp şi calitatea de acţionar al firmelor deţinute de Viorel Rusu (Conextrust-Amici). Totuşi, înainte de începerea procedurii de licitaţie, acesta s-a retras din comisie. În replică, ca intervenient în judecata Consiliului Naţional de  Soluţionare a Contestaţiilor, reprezentanţii societăţilor câştigătoare afirmă că, Corneliu Gavrilescu ar fi cesionat acţiunile lui Viorel Rusu cu puţin timp înainte de începerea licitaţiei, pe 17 iulie iar prima analiză a ofertelor a avut loc pe 3 octombrie. 

Chiar şi aşa, Alexcor Trading explică în contestaţie, că pentru neregulile din Primăria Bacău, la această licitaţie, va înainta o plângere către Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) dar şi Corpului de Control din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. „Alexcor Trading menţionează că, conform dosarului achiziţiei, în data de 17 septembrie 2013 a fost întocmită o adresă reprezentând referat situaţie de incompabilitate, în care Corneliu Gavrilescu deţine acţiuni la una din societăţile care au calitatea de ofertant iar pe 18 septembrie, nota justificativă în care se menţionează că este salariat al Primăriei - şef serviciu Juridic şi că face parte din implementarea proiectului Insulei de Agrement“ se arată în decizia CNSC. 

Urmare a contestaţiei, Consiliul a decis, pe 18 martie 2014, anularea rezultatului licitaţiei  şi reanalizarea ofertei declarată câştigătoare de Primăria Bacău, în termen de 15 zile. 

Numele lui Corneliu Gavrilescu a mai fost implicat într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău, când pentru soluţionarea favorabilă a unui caz de fond funciar au fost date şpăgi în aur şi bani. Gavrilescu a afirmat atunci, în faţa instanţei, că s-a trezit cu 700 de euro în buzunarul de la geacă şi că nu cunoaşte provenienţa lor. 

Investiţie de 40 de milioane de lei

La licitaţia pentru modernizarea Insulei de Agrement sunt puşi la bătaie peste 40 de milioane de lei, din care aproape jumătate sunt bani europeni, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Din aceste fonduri se vor face terenuri de sport pe plaja de nisip, promenade de poduri de lemn, kidsland, aquapark, o bibliotecă şi chiar o bază pentru sporturi nautice.

Primăria Bacău nu a oferit încă un punct de vedere referitor la începerea lucrărilor la Insula de Agrement, deşi solicitarea a fost transmisă în urmă cu aproape două săptămâni. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite