Insule ecologice construite la Bacău. Prin intermediul lor se va face colectarea selectivă a deşeurilor

0
Publicat:

Municipalitatea din Bacău va primi o finanțare europeană nerambursabilă de aproape 10 milioane de lei pentru înlocuirea pubelelor de gunoi cu un sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor.

Insulă ecologică digitalizată FOTO Facebook/Adrian Popoiu
Insulă ecologică digitalizată FOTO Facebook/Adrian Popoiu

Primăria municipiului Bacău a accesat un proiect european de 11,8 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 9,8 milioane de lei, pentru construirea de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Proiectul este cofinanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Pilonul 1- Tranziţia verde, Componenta C3 - Managementul Deşeurilor, Investiţia I1: Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, Subinvestiţia nr.I1.B : „Construirea de insule ecologice digitale’’.

Proiectul presupune achiziţionarea şi amplasarea a 200 insule ecologice digitalizate, dar şi dezvoltarea unui management al deşeurilor eficient, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată, spun reprezentanții primăriei Bacău.

Prin proiect se va realiza înlocuirea vechilor module și pubele cu un sistem modern de colectare selectivă a deşeurilor pe cinci fracţii, pentru următoarele fluxuri: de deşeuri colectate separate (deşeuri de hârtie şi carton), deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile şi deşeuri reziduale.

Acces pe bază de cartelă și sistem antivandalism

Un sistem similar se va realiza și la Suceava. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat în 2 martie 2023 că a semnat contractul pentru realizarea a 100 de insule ecologice digitalizate pe bază de cartelă cu sistem antivandalism, monitorizare grad umplere și sistem video în localitate.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor și sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate.

Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Dotările ecoinsulei vor contribui la păstrarea evidenței gestiunii deșeurilor și strângerea informațiilor necesare pentru predarea rapoartelor către autoritățile de mediu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite