Drama familiei rămase pe drumuri după ce tatăl a dat foc la casă cu trei copii înăuntru ca să se răzbune pe mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un bărbat a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru că nu a suportat ideea să fie evacuat din locuinţa conjugală şi într-un gest de răzbunare, a dat foc la casă, chiar dacă ştia că în imobil sunt trei dintre copiii săi, de 5 ani, 2 ani şi respectiv 8 luni.

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat în 14 iulie pe Vasile Vicenţiu Creţu, un bărbat din comuna Poduri, judeţul Bacău, la 11 ani de închisoare pentru distrugere şi tentativă la omor calificat sub forma violenţei în familie. Bărbatul a fost obligat să le achite la trei dintre copiii săi daune de 5.000 de lei pentru trauma suferită după ce au fost la un pas să moară arşi de vii.

Bărbatul este căsătorit şi are opt copii cu partenera de viaţă. Între cei doi izbucneau des scandaluri pe fondul faptului că individul consumă alcool şi apoi devine violent. Sătulă de această situaţie, femeia a decis să încheie definitiv socotelile cu soţul său.

Anchetatorii au stabilit că, în dimineata zilei de 21.12.2021, soţia bărbatului i-a adus la cunoştinţă că va merge la Judecătoria Moineşti pentru a cere evacuarea acestuia din locuinţă şi chiar i-a cerut să o însoţească, însă individul a refuzat.

„O să murim cu toţii”

Când femeia a revenit acasă, între cei doi a izbucnit din nou scandalul după ce bărbatul i-a reproşat că fusese citat telefonic de către Judecătoria Moineşti pentru a se prezenta în cursul aceleiaşi zile la termenul de judecată stabilit. Supărat de gestul soţiei şi pe fondul consumului de alcool, individul a comis un gest nebunesc.

„Inculpatul i-a reproşat soţiei sale că doreşte să îl evacueze din locuinţă şi, nemulţumit de conduita acesteia, dar şi pe fondul stării de ebrietate în care se afla, a ieşit din casă, dar a revenit la scurt timp având asupra sa un bidon de culoare alba, cu o capacitate de cinci litri, plin cu benzină (pe care o folosea de regulă la drujbă). Inculpatul a desfăcut dopul bidonului şi a început să verse conţinutul pe pardoseala dormitorului comun, pe paturile din această încăpere, dar şi pe holul ce face accesul către bucătărie şi cel de-al doilea dormitor, încăpere în care se aflau la acel moment minorii în vârstă de 5 ani, în vârstă de 2 ani şi în vârstă de 8 luni, în timpul acestor activităţi inculpatul afirmând că vor muri împreună toţi. În continuare, inculpatul a luat de pe o masa o brichetă şi o bucată de hârtie căreia i-a dat foc, iar ulterior a aruncat hârtia pe podea, provocând astfel un incendiu care s-a propagat rapid”, spune procurorul de caz.

Unul din copiii cuplului care se afla în holul casei a observat flăcările şi a ieşit în curte. Mama micuţilor a realizat imediat ce se întâmplase şi a intrat în casa cuprinsă de flăcări, reuşind să îi scoată la timp pe cei trei copii, care riscau să moară arşi de viii. Casa a ars în întregime, lăsându-i sub cerul liber pe mama şi cei opt copii.

A recunoscut şi nu prea

În primă fază, Vasile Creţu nu a recunoscut că a incendiat locuinţa, însă ulterior a revenit asupra declaraţiei. Le-a declarat anchetatorilor că a vărsat benzină în interiorul casei şi că ulterior a aprins cu o brichetă o bucată de hârtie, pe care a aruncat-o pe podea, dar a susţinut că în momentul în care a provocat incendiul în locuinţă nu se mai afla nicio persoană. Mai mulţi martori au declarat în instanţă exact contrariul.

„Deşi inculpatul pretinde că nu a urmărit în niciun moment să pună în pericol viaţa copiilor săi instanţa reţine că doar intervenţia curajoasă a mamei a fost cea care le-a salvat vieţile celor trei minori. Inculpatul a prevăzut că prin incendierea unui imobil în care se aflau mai multe persoane, din care trei la o vârstă foarte fragedă, există posibilitatea încetării din viaţă a acestora, acceptând această posibilitate”, este concluzia judecătorilor.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum se munceşte la varianta ocolitoare a unui oraş din România. „Erau pe şantier cinci muncitori şi trei şefi”

Vasluienii îşi vând voucherele sociale pentru că nu pot cumpăra băutură. Cu ce preţ se dau tichetele

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite