Ce riscă, după scandalul câinilor torturaţi, administratorii adăposturilor de animale: amenzi de până la 20.000 de lei şi dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câini însetaţi din adăpost, care beau apă cu mizerii dintr-un canal deschis FOTO Arhivă
Câini însetaţi din adăpost, care beau apă cu mizerii dintr-un canal deschis FOTO Arhivă

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău precizează, într-un răspuns oficial, că în adăpostul de la Nicolae Bălcescu sunt cazaţi 2180 de câini. Zilnic, potrivit asociaţiilor de protecţie a animalelor, sunt găsiţi câini morţi, sfâşiaţi de ceilalţi de foame sau în lupta pentru teritoriu. Pentru neasigurarea condiţiilor de trai, pentru rele tratamente sau tortură, posesorii riscă amenzi usturătoare şi dosare penale.

Deşi activitatea de capturare a câinilor fără stăpân din municipiul Bacău a fost reluată în februarie 2015, cu un ritm de aproximativ 300 de animale pe lună, în momentul de faţă, în adăpostul de la Nicolae Bălcescu mai sunt doar 2180 dintre ei.

Adăpostul a fost închis, înainte de această dată, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău, care a constatat că pentru cei aproape 2 mii de câini nu erau respectate condiţiile minime şi nu existau suficiente spaţii de cazare. „Concomitent cu această masură DSVSA Bacău a facut cunoscut unităţilor şi instituţiilor din Municipiul Bacău faptul că unităţile ( supemarket, institutii publice) care dispun de spaţii ( curţi, parcări, etc) în care sunt adapostite populaţii de câini sunt obligate de a asigura condiţii conform cu legislaţia în vigoare (OUG 155 din 2001 si Ord 523 din 2008 )  pentru câinii prezenţi în aceste spaţii. Nerespectarea prevederilor legale atrage sancţionarea proprietarilor acestor spaţii cu amendă de la 3000, la 6000 lei“,  a precizat dr. Vlad Gheorghiţă, purtător de  cuvânt al DSVSA Bacău.

Câini morţi de foame

Inventarierea câinilor din adapostul din Bacău se realizează conform prevederilor Legii 258/2013  art. 12. Astfel, „serviciile publice pentru gestionarea câinilor fără stăpân la nivel local, cât şi adăposturile aparţinând organizaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, au obligaţia de a comunica lunar direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, numărul de câini înregistraţi.” În ultimul an, Primăria Municipiului Bacău a contractat activitatea de asistenţă sanitar- veterinară cu un cabinet veterinar privat. 

Câini morţi de foame

Ce riscă persoanele şi administratorii adăposturilor de animale, care supun câinii la rele tratamente sau tortură

Situaţia dramatică din adăpostul de la Nicolae Bălcescu a determinat, în ultimul an, ca 360 de câini să fie înfiaţi de olandezi şi englezi, prin intermediul asociaţiilor pentru protecţia animalelor. În prima zi de Crăciun au fost găsţi şapte câini morţi. De foame, haitele au devorat trupul unuia dintre ei. Astfel de situaţii sunt întâlnite, aproape zilnic. Inspectorii veterinari nu au precizat dacă până acum au fost traşi la răspundere cei care sunt vinovaţi pentru rele tratamente sau tortură. „Pentru rele tratamente aplicate animalelor sunt prevăzute amenzi de 800 lei la  20.000 lei şi suspendarea unor activităţi din adapost, iar actele de cruzime constituie infracţiuni, fiind sancţionate de codul penal.  Infracţiunile se sancţionează cu închisoare de la o luna, la 3  ani sau cu amendă penală de la 500 lei, la 10.000 lei şi confiscarea animalelor“, a mai precizat Vlad Gheorghiţă, din cadrul DSVSA Bacău. 

Câini morţi de foame

Sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă este obligatorie

Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune şi metişii acestora. Fac excepţie câinii utilitari, cei de vânătoare, cainii cu boli cronice şi cei cu pedigree. „În cazul câinilor de rasă pură,  care nu au un certificat de origine eliberat de Asociatia Chinologică Română, proprietarii lor trebuie sa vină cu ei la o asociaţie chinologică, unde vor avea o evaluare a acestui căţel şi li se va spune acolo dacă aparţine vreunei rase, având în vedere aspectul exterior", a mai spus Vlad Gheorghiţă.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite