Campion european la lupte greco-romane, cercetat de DNA. Cât de influent a ajuns în administrație liderul grupării

0
Publicat:

Fostul campion european la lupte greco-romane, Eusebiu Diaconu, apare în fruntea unui dosar instrumentat de DNA Bacău, suspect pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dar și alte fapte de corupție.

Eusebiu Diaconu (stânga), mâna dreaptă a fostului primar Cosmin Necula FOTO Deșteptarea
Eusebiu Diaconu (stânga), mâna dreaptă a fostului primar Cosmin Necula FOTO Deșteptarea

Procurorii anticorupție au anunțat astăzi începerea urmăririi penale pentru 15 persoane, printre care și consilierul local Eusebiu Iancu Diaconu dar și directorii de la Căminul de Persoane Vârstnice Bacău și de la Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău. 

Eusebiu Diaconu a reușit în ultimii ani să devină o persoane influentă în administrația locală a municipiului Bacău.  A fost mâna dreaptă a fostului primar Cosmin Necula, iar după ce acesta a trecut la Pro România și a pierdut alegerile, a devenit consilier local Pro România.

În Consiliul Local Bacău, primarul USR al orașului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, a făcut majoritate politică USR-PLUS-PNL-Pro România, iar numele lui Eusebiu Diaconu a fost vehiculat pentru a deveni viceprimar al municipiului Bacău, dorindu-se înlocuirea lui Cristian Ghingheș (de la PLUS, susținător al primarului Viziteu în 2020).

Majoritatea în Consiliul Local Bacău a fost asigurată prin numirea (în 2021) a fostului primar Cosmin Necula în fruntea societății primăriei SSPM-Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău SA.

După ruptura dintre actualul primar și fostul primar, deveniți aliați în aceeași administrație, pe 28 iulie 2023, într-o conferință de presă comună susținută de Cosmin Necula și Eusebiu Diaconu s-a lansat un apel pentru alegerea unui candidat comun al Opoziției, care să fie nimeni altul decât Eusebiu Diaconu.  Filmarea conferinței a fost ștearsă acum, după perchezițiile procurorilor.

De altfel, nici Cosmin Necula nu a scăpat de vigilența procurorilor de la DNA, care l-au trimis în judecată într-un dosar, pentru abuz în serviciu și în care a fost condamnat, pe fond, la treu ani cu suspendare, pe 31 iulie 2023.

Mai nou, pentru consilierul local de la Pro-România, partid care a ieșit din Parlamentul României, se vehiculează o posibilă trecere la AUR.

DNA  a început urmărirea penală față de fostul campion european la lupte

„La începutul anului 2022, suspecții Diaconu Eusebiu – Iancu, Ilie Diana și I. V. R., ar fi constituit o grupare infracțională, sprijinită de către suspecții Dimofte Magda și Bostan Sorin, ce ar fi acționat în mod coordonat până în luna decembrie 2023, în scopul fraudării procedurilor de achiziții publice și obținerea unor foloase necuvenite de către membrii grupului”, se arată în comunicatul procurorilor DNA Bacău.

Un rol cheie l-a avut Diana Ilie, șeful Serviciului Tineret și Informare Cetățeni în cadrul Primăriei Municipiului Bacău, care l-a introdus în ecuație pe soțul ei și cele două societăți, care au încheiat cu Căminul pentru Persoane Vârstnice din Bacău zeci de contracte, în valoare de peste 500 de mii de lei.

Prețurile cu care societățile S.C. Orion Mob S.R.L. și S.C. Raldia Distrib S.R.L (care nu avea niciun angajat) erau de multe ori duble față de cele de pe piața liberă.

Eusebiu Diaconu, în calitate de consilier în cadrul Consiliului Local Bacău, la diferite intervale de timp și în interesul grupului, ar fi promovat direct sau indirect, mai multe proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului Local al Municipiului Bacău pentru asigurarea fondurilor necesare Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău și Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” Bacău, instituții publice “selectate” de membrii grupării pentru a fi implicate în activitatea infracțională, mai spun procurorii Anticorupție.

Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate prejudicierea bugetului de stat cu suma de 1.178.611 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru societățile respective.

 „Sunt singurul campion european la lupte greco-romane din Bacău“

În 2011, în cadrul unui articol-portret în ziarul Adevărul, Eusebiu Diaconu, care a adus României mai multe medalii la competiții internaționale afirma, pe bună dreptate, că  este „singurul campion european la lupte greco-romane din Bacău din istoria acestui sport“.

În 2007, Eusebiu Diaconu a câştigat titlul european la seniori,  la lupte greco-romane, la categoria 60 kg, la Sofia. A fost cel mai important titlu obținut de sportivul băcăuan. În 2005 a devenit vicecampion european şi a luat medalia de bronz la mondiale.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite