„Brandul“ oraşului Bacău: Biserica Precista şi Curtea Domnească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaş de cult, sediu al Protopopiei Bacăului, monument inclus în lista Patrimoniului Naţional, Biserica „Precista“ sau a Maicii Domnului din Bacău este ceea ce are mai reprezentativ municipiul Bacău, este de părere istoricul Eugen Şendrea. Chiar şi stema oraşului are inclusă imaginea Maicii Domnului.

Bacăul nu se poate lăuda cu prea multe simboluri, reprezentative la nivel naţional. Biserica Precista, construită în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, în 1491, s-a impus ca centru spiritual cu o greutate aparte pentru băcăuani.

„Biserica Precista este brandul municipiului Bacău. Maica Precista este ocrotitoarea Bacăului. Imaginea ei se găseşte şi pe stema specifică a Bacăului. Mai mult, în afară de această biserică, celelalte simboluri şi statui sunt departe de a fi reprezentative“, a precizat istoricul şi scriitorul Eugen Şendrea, autor a peste 20 de cărţi despre istoria Bacăului (Istoria Necunoscută a Bacăului, Istoria Municipiului Bacău, Istoria Nevăzătorilor din Bacău, Istoria Cimitirelor din Bacău, ş.a.).

Biserica Precista din Bacău este construită în stilul specific epocii în care a trăit Ştefan cel Mare. Are o lungime de 25,6 metri, lăţimea pronaosului este de 8,12 metri iar lărgimea absidelor, de 11,2 metri. Biserica face parte din Complexul Curţilor domneşti din Bacău, din care mai există câteva ruine.

Brandurile economiei Bacăului: Dedeman, Aerostar şi Agricola Internaţional

Bacăul a fost mai mulţi ani o adevărată capitală economică regională. După privatizarea zonei industriale, doar câteva firme au mai rezistat. „Economia Bacăului era pe locul 5 pe ţară, în urmă cu mai mulţi ani. Acum nici nu mai suntem în clasamente, chiar dacă mai avem câteva firme puternice, cunoscute la nivel naţional, cum ar fi Aerostar, Dedeman, Agricola Internaţional şi ce a mai rămas din fosta Maşini Unelte“, a mai precizat Eugen Şendrea.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite