Bacău: Reţeta mafiotă de luat şpagă la Bac

0
0

Patru ofiţeri DGA s-au dat drept absolvenţi ai liceului din Podu Turcului pentru a-şi cumpăra nota 10 la Bacalaureat. Anchetatorii au adunat probe timp de un an pentru a pregăti flagrantul de luni, care s-a încheiat cu arestarea celor doi directori şi a secretarei.

MAI CITIȚI

Tribunalul a decis arestarea persoanelor învinuite că au luat mită la Bacalureat

Bacalaureat cu mascaţi şi şpagă de 150.000 de lei

Mascații le-au pus ”bețe-n roate” ziariștilor din curtea DNA

2.000 de lei, şpaga pentru comisia de la Bac.Mascații au ținut 300 de elevi captivi în școala de la Podu Turcului timp de trei ore

Fusta mamei și traista din Italia, ”ingredientele” reușitei la Bac

Cazul le-a atras atenţia anchetatorilor în urma mai multor sesizări conform cărora la Liceul „Alexandru Vlahuţă“ din Podu Turcului se ia Bacalaureatul cu note extrem de mari.

Patru ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) s-au dat drept absolvenţi interesaţi să treacă de examen fără să înveţe. Surse apropiate anchetei susţin că ofiţerii s-au transferat în ultimul semestru de şcoală la Podu Turcului, au avut mutaţie în aceeaşi localitate, iar la finalul cursurilor au bătut palma cu cei din conducerea şcolii pentru a promova examenul cu brio. În schimbul notei 10, aceştia au dat 2.000 de lei, bani care erau de fapt ai Parchetului, inscripţionaţi cu „mită“. La descinderea de luni supriza a fost de proporţii. 54 de plicuri cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei, plus altele cu valută au fost găsite în dulapul din cabinetul lui Dumitru Ţopa, directorul liceului.
Percheziţii la rude

Alte sume au fost găsite acasă la Ţopa, la adjunctul său, Doina Antohi, la secretara Tatiana Moraru, precum şi în locuinţele unor rude ale celor doi directori.

„Ofiţerii DGA au participat la activitatea de prindere în flagrant cu efective suplimentare din mai multe judeţe din Moldova“, a declarat Roland Filipescu, ofiţer de presă la DGA Bacău.

Şefii liceului au avut reacţii dintre cele mai ciudate. În timp ce directorul Ţopa s-a rezemat galben la faţă de unul dintre pereţii şcolii, directoarea Antohi s-a scăpat pe ea. Nu a fost lăsată să se ducă acasă pentru a-şi schimba pantalonii deoarece clădirea era înconjurată de mascaţi.

Mita, dosită în lenjerie

Oamenii legii au găsit ascunşi în lenjeria intimă a femeii 600 de euro şi 100 de lei inscripţionaţi cu „mită“. Secretara Tatiana Moraru a fost şi ea luată prin surprindere. Prima dată le-a spus anchetatorilor că nu găseşte cheia de la dulapul din biroul directorului. După ce jandarmii au spart încuietoarea, au început să curgă din dulap zeci de plicuri cu numele elevilor care au dat banii.

În total, plicurile conţineau peste 130.000 de lei. Banii reprezentau de fapt doar plata primei probe. La următoarele examene, candidaţii urmau să cotizeze cu aceleaşi sume. Anchetatorii afirmă că au fost nevoiţi să pornescă descinderea în timpul primei probe a Bacalaureatului deoarece exista riscul ca banii inscripţionaţi de procurori să fie duşi din şcoală.Ultima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite