Bacău: Portret/ Paula Florescu, mica Sofia Vicoveanca din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparată cu artista bucovineană, fata a adunat peste 30 de premii întâi la diverse concursuri de muzică populară.

Paula a îndrăgit muzica populară de când se ştie. A moştenit dragostea pentru folclorul românesc de la mătuşa ei, care a fost membră a Ansamblului „Plaiurile Bistriţei“.

A urcat prima dată pe o scenă când avea patru ani, la o serbare organizată la grădiniţă. Atunci, acompaniată de un acordeonist, a încântat publicul spectator. Din acel moment, a fost vedeta tuturor serbărilor.

În clasa a II-a, învăţătoarea i-a propus să participe la concursul „Micul prinţ“ şi, deşi nu era pregătită pentru un astfel de eveniment, a acceptat provocarea. Aşa a ajuns să cânte pentru prima dată alături de o orchestră profesionistă. „Atunci am fost acompaniată de orchestra «Plaiurile Bistriţei». La final, am fost felicitată de toată lumea, iar mama a decis că este timpul să urmez cursurile Şcolii Populare de Arte“, a povestit Paula.

A luat diploma „Mugur de Tezaur“

Timp de trei ani a studiat muzica populară alături de renumita cântăreaţă Maria Şalaru, iar după absolvirea Şcolii Populare de Artă a început să participe la concursuri.

Vocea şi talentul ei au fost imediat remarcate, iar ofertele posturilor de radio şi televiziune n-au întârziat să apară. Primul concurs de la care s-a întors cu premiul I l-a susţinut în Grecia. Acolo, alături de colegii din grupul „Boboceii“, a reuşit să impresioneze juriul şi să cucerească marele trofeu.

Totuşi, consideră că cea mai mare realizare este momentul când a fost selectată să participe la Festivalul „Mugur de Tezaur“, din cadrul Festivalului Naţional de Muzică Populară „Ion Drăgoi“.

„Am primit din partea doamnei Mărioara Murărescu diploma «Mugur de tezaur». Acel moment este cel mai frumos din viaţa mea. Chiar dacă am câştigat foarte multe concursuri, de această realizare sunt cel mai mândră“, ne-a spus Paula, fără să stea prea mult pe gânduri.

A făcut turul ţării în premii

Recunoaşterea primită la Festivalul „Ion Drăgoi“ a fost începutul unui lung şir de participări la concursuri de folclor din ţară, de unde Paula s-a întors de fiecare dată învingătoare. A obţinut primul loc la „Olimpiada Copiilor“, locul întâi la Festivalul „Balada“ din Iaşi şi tot locul I la Festivalul Naţional „Muguri Vrânceni“, desfăşurat la Focşani.

Are însă, printre cele peste 33 de diplome obţinute în scurta ei carieră, şi un loc 2. Se mândreşte foarte tare cu acest loc pentru că, ne-a spus Paula, a fost obţinut în urma unui concurs din al cărui juriu au făcut parte nume sonore ale muzicii populare româneşti.

„Concursul a avut loc la Dorohoi şi la el au participat peste 50 de interpreţi. Din juriu făceau parte maestrul George Sârbu şi Ioan Cobală, dirijorul orchestrei Rapsozii Botoşaniului. A fost o mare bucurie să obţin locul 2“, ne-a mărturisit tânăra artistă băcăuancă.

Profil
Născută. 4 decembrie 1998, Bacău.
Studii. Este elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Octavian Voicu“ din Bacău.
Familie. Are un frate mai mare.

Întrebări şi răspunsuri
După atâtea premii obţinute, ce-ţi mai doreşti?
Am intrat în horă şi o să joc până la capăt. Vreau să ajung un nume mare în muzica populară românească. De foarte multe ori mi s-a spus că semăn la voce cu doamna Sofia Vicoveanca. Mi-ar plăcea ca într-o zi să fiu la fel de cunoscută ca şi domnia sa.
Ce-ţi place mai mult să cânţi? Doine sau hore?
Îmi plac foarte mult piesele de joc şi horă. Îmi place muzica veselă. La categoria mea de vârstă sunt obligată să interpretez numai cântece de joc din zona Bacăului. Cu toate acestea, la festivaluri şi concursuri se pune foarte mult accente pe doine. Dacă ştii să doineşti foarte bine, ai o mare şansă să câştigi competiţia.

Ce-i place
Paulei îi place mult să danseze şi să se joace cu ceilalţi copii. Când are timp liber desenează şi compune versuri pentru melodiile sale. Îi place tochitura moldovenească şi plăcintele cu brânză făcute de mama ei. Când iese în oraş, preferă totuşi să mănânce pizza.

Ce nu-i place
Nu-i plac persoanele invidioase şi nedreptatea. Nu-i plac câinii foarte mari pentru că a fost muşcată mai demult de un astfel de animal. De asemenea, are fobie de insecte. Nu-i place când afară plouă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite