Bacău: Căminele culturale, proiecte începute doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii se plâng că au în mijlocul satelor adevărate ruine provenite din fostele cămine culturale. În satul Ciumași, comuna Itești, consilierii locali au decis transformarea fostului cămin cultural, într-o casă praznicală.

Zeci de primari din comunele băcăuane se plâng că au depus în zadar proiecte pentru renovarea fostele cămine culturale, devenite acuma adevărate ruine.

Cu toate că unii edili au primit avize favorabile din partea comisiilor de evaluare a clădirilor și proiectele au fost acceptate pentru a primi finanțare de la Guvern, în vederea renovării, totul a rămas doar pe hârtie.

Alți primari nu au avut parte niciodată de astfel de construcții în comune și proiecte pentru ridicarea unuia nou-nouț din temelie nu au primit accept de primire a fondurilor necesare. „Pe mine nici măcar nu mă lasă să-l demolez, că nu e din cărămidă. Cică e din paiantă și nu am voie să-l dărâm. Nu am înțeles niciodată de ce. Nici nu-l pot dărâma, nici renova. Stau cu ditamai ruina degradată cam 80% în mijlocul comunei și mă uit la ea. L-am îngrădit ca să nu intre copiii pe acolo și să să se mai întâmple vreo nenorocire", a afirmat Ionel Petrariu, primarul comunei Roșiori.  

Construcțiile noi nu primesc finanțare

În comuna Asău nu a existat niciodată vreun cămin cultural. Cu toate încercările primarului de a ridica unul nou din temelii rezultatele au fost egale cu zero. „Nu se primesc proiecte pentru construcții noi. Dacă aveam vreun bordei, poate găseam vreo finanțare, ca să-l refac. Însă pentru clădiri ridicate din temelii, nu se acceptă proiecte", a afirmat Constantin Rădulescu, edilul comunei Asău.

De același lucru se plânge și primarul comunei Plopana. „Nu primesc bani ca să fac unul nou. Cel vechi a fost demolat de fostul primar, prin 1990", a aspus Gheorghe Andrieș, primarul comunei Plopana.

Cămin cultural, transformat în casă praznicală

În satul Ciumași, comuna Itești, fostul cămin cultural  se va transforma vara aceasta în casă praznicală. Așa au decis consilierii locali, care au ajuns la concluzia că trebuie să dea o nouă utilizare clădirii uitate în paragină din centrul satului. „Nu vreau să se interpreteze cumva că o clădire aflată în custodia primăriei va fi luată de biserică. Noi doar o amenajăm, însă acolo se pot face pe lângă praznice și botezuri, sau poate deveni oricând o cantină a săracilor. Noi doar o amenajăm, refacem pereții și acoperișul, aducem veselă și punem icoane pe pereți", a afirmat Gelu Chiribău, preot paroh al bisericii din Itești.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite