Ambasada SUA consideră Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ din Bacău un „partener de înaltă calitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia băcăuană promovează, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, un set de programe culturale şi educaţionale reprezentative, prin Centrul „American Corner Bacău”, Centrul Regional de Resurse pentru Educaţia Civică şi prin Centrul Regional pentru Studierea Holocaustului. Dealtfel, CCD Bacău este pe primul loc în topul Ministerului Educaţiei Naţionale, după numărul şi calitatea activităţilor desfăşurate.

Ambasada Statelor Unite ale Americii , printr-o scrisoare de felicitare semnată de ataşatul cultural Marjorie A. Stern, transmite sprijinul acesteia pentru proiectele desfăşurate de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău. Reprezentanţa diplomatică americană consideră că tematica lor este de maxim interes pentru profesorii români,  pentru elevii lor, dar şi pentru băcăuani, în general.  Totodată, se afirmă că aceste programe servesc promovării principiilor democraţiei şi dezvoltării mediului educaţional românesc, atât în context multicultural, cât şi intercultural.
Marjorie A. Stern consideră că Ambasada SUA, prin efortul directorului Gabriel Stan, a stabilit o colaborare excelentă cu CCD Bacău, instituţie pe care o consideră ”un partener de înaltă calitate”.

CCD Bacău derulează în această perioadă proiectul English Access Microscholarship Program, finanţat de Ambasada S.U.A la Bucureşti, care presupune instruirea gratuită pentru învăţarea aprofundată a limbii engleze a 25 de elevi din judeţul Bacău, ce provin din medii defavorizate.
În urmă cu doi ani, ministrul Educaţiei Naţionale a semnat, la Departamentul de Stat de la Washington şi la Departamentul Federal al Educaţiei din SUA, continuarea Acordului între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României, privind schimburile educaţionale şi academice administrate de Comisia Fulbright Româno – Americană, iar, la Memorialul Holocaustului (U.S.H.M.M.), a fost parafat un nou memorandum interguvernamental, referitor la promovarea educaţiei despre Holocaust în şcolile din România.

Ambasada SUA La Bucuresti Felicita CCD Bacau

În ultimii 11 ani, instituţia băcăuană a desfăşurat mai multe activităţi, o bună parte din ele, finanţate şi sprijinite de americani: programul de formare continuă, acreditat de Ministerul Educaţiei, „Rasism, xenofobie, antisemitism-probleme educaţionale; Holocaustul”, organizat în premieră naţională şi absolvit de 130 de profesori de istorie şi ştiinţe sociale, proiectul educaţional „Israelul azi. Situaţia din Orientul Apropiat”, la care au participat deopotrivă elevi şi cadre didactice şi care va continua printr-un parteneriat cu şcoli din Israel, şi nu în ultimul rând o serie de întâlniri emoţionante cu supravieţuitori ai Holocaustului. 

Anul acesta, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău a organizat, din nou, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, programul de formare continuă “Holocaust, combaterea rasismului şi discriminării”, acreditat de Ministerul Educaţiei.

La acest curs,  invitat special a fost Marjorie A. Stern, Cultural Officer al Ambasadei SUA la Bucureşti. Diplomatul american a susţinut în faţa publicului băcăuan, prelegerea cu titlul History of Anti-Semitism in the US. 

320 de întâlniri la Centrul ”American Corner Bacău, cu participarea speakerilor veniţi prin Ambasada SUA

Centrul ”American Corner Bacău” funcţionează în incinta CCD Bacău de peste nouă ani, ca parte integrantă a instituţiei. Din aprilie 2006 şi până în prezent, aici au fost organizate peste 320 de întâlniri, seminarii, conferinţe şi expoziţii, cu tematici diferite şi atractive, la care au participat invitaţi speciali („speakers”) din SUA, dar şi un numeros public băcăuan, elevi, studenţi, profesori, politicieni, oameni de cultură şi de presă. Acţiunile iniţiate la Centrul „American Corner Bacău” îşi propun în primul rând familiarizarea publicului larg cu civilizaţia şi cultura americană, dar şi cu unele realităţi ale societăţii contemporane. „Şi în viitor ne vom preocupa de promovarea activităţilor specifice Centrului „American Corner Bacău”, Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică şi a Centrului Regional pentru Studierea Holocaustului, deoarece o bună funcţionare a acestora, permite accesul nemijlocit al elevilor şi a cadrelor didactice, la diferite programe educaţionale, civice şi culturale americane. De asemenea, ne gândim să iniţiem câteva proiecte educaţionale de anvergură, care îşi propun promovarea educaţiei împotriva urii, a toleranţei, a reconcilierii, combaterii traficului de fiinţe umane şi a discriminării în şcoli.  Suntem onoraţi de interesul sporit pe care Ambasada SUA îl manifestă faţă de CCD Bacău. Această situaţie ne obligă să continuăm şi să dezvoltăm parteneriatul cu americanii,  convinşi fiind că, ceea ce facem, contribuie la consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului româno-american, în domeniul culturii şi al educaţiei”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite