Aerostar Bacău va repara aeronavele MiG-21 Lancer. România este una dintre ultimele ţări care le mai foloseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MiG-21 Lancer FOTO arhivă Adevărul
MiG-21 Lancer FOTO arhivă Adevărul

Compania băcăuană Aerostar a obţinut un contract de prestări servicii de reparaţii de complexitate medie şi ridicată pentru unele agregate şi echipamente, cât şi furnizare de piese de schimb şi componente pentru aeronavele de luptă MiG-21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a atribuit companiei Aerostar un contract în valoare de 18.999.731 de lei, fără TVA (aproape 4 milioane de euro), pentru repararea, furnizarea de piese de schimb şi componente pentru aeronavele de luptă MiG-21 Lancer aflate încă în dotarea Forţelor Aeriene Române

Atribuirea s-a făcut în urma unei proceduri de negociere fără publicarea unui anunţ de participare, se arată în anunţul publicat în Jurnalul european pentru achiziţii publice pe 14 ianuarie.

România este una dintre ultimele ţări care continuă să utilizeze venerabilul MiG-21, un avion care se apropie de vârsta de 70 de ani de la primul zbor al prototipului.

Pentru a menţine operaţionale vechile MiG-21, MApN a achiziţionat în ultimul an o serie de piese pentru aceste aparate, cum ar fi paraşute de frânare PF21 Pur sau produse pirotehnice şi echipamente specifice sistemului de salvare pentru avioanele militare tip MiG 21 Lancer.

Pe parcursul celor şase decenii de când se află în dotarea Forţelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

În 2024, aparatele MiG-21 ale aviaţiei române vor fi înlocuite cu 32 de aeronave F16 Fighting Falcon, pe care statul român intenţionează să le achiziţioneze la mâna a doua din Norvegia. O parte din aeronavele MiG-21 scoase din uz vor fi casate, iar câteva vor fi păstrate pentru antrenament. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Aerostar Bacău furnizează piese pentru celebrele sisteme antiaeriene Patriot.  Ce performanţe şi ce experienţă de luptă au sistemele de rachete

SURSE Aerostar Bacău poate ajunge centru regional de mentenanţă pentru avioanele F-16

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite