Panfora Oil & Gas: „nu se vor desfăşura operaţiuni legate de gaze de şist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei de la Panfora Oil & Gas spun că potenţialul productiv al terenurilor agricole este neafectat FOTO arhivă
Cei de la Panfora Oil & Gas spun că potenţialul productiv al terenurilor agricole este neafectat FOTO arhivă

Panfora Oil & Gas a trimis un comunicat de presă în care reafirmă faptul că operaţiunile planificate pentru perimetrul EX-6 Curtici nu prevăd folosirea fracturării hidraulice pentru că au drept scop doar resursele convenţionale de hidrocarburi.

Tehnologiile care vor fi utilizate pe întreaga durată a acordului de concesiune sunt aceleaşi care au fost întrebuinţate pentru perimetrele de resurse convenţionale din România, de decenii.

„Nu am planificat niciodată şi nu vom desfăşura niciun fel de activităţi legate de gazele de şist în perimetrul EX-6 Curtici, mai precis nu vom explora şi nici exploata gaze de şist în nicio parte a perimetrului, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă metodă. Pe întreaga durată a acordului de concesiune vom folosi doar tehnologiile tradiţionale care au fost utilizate de mai multe zeci de ani în România pentru explorarea şi exploatarea de resurse convenţionale. Activităţile convenţionale de explorare şi producţie pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiţii, după cum s-a demonstrat în multe zone din România, de peste un secol. Mai mult decât atât, tehnologiile folosite de noi sunt cele mai moderne, ceea ce înseamnă că potenţialul productiv al terenurilor agricole este neafectat iar activităţile agricole pot fi reluate imediat după finalizarea măsurătorilor de suprafaţă”, a declarat Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.
Toate operaţiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune şi în programul de lucrări, documente semnate cu ANRM, singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament şi nicio obligaţie pentru explorarea de resurse neconvenţionale, cum sunt gazele de şist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.

Lucrările de explorare derulate de Prospecţiuni SA sunt primul pas pentru evaluarea potenţialului convenţional. Folosind tehnologii sigure şi confirmate, compania îşi respectă angajamentul de a asigura siguranţa şi sănătatea angajaţilor săi şi a comunităţilor în mijlocul cărora lucrează.

Cu peste 60 de ani de experienţă în explorarea resurselor naturale din România, Prospecţiuni foloseşte cele mai sigure tehnologii de lucru şi echipamente de ultimă generaţie.

Măsurătorile de suprafaţă din zona EX-6 Curtici nu presupun extragerea ori utilizarea substanţelor din subsol, ci o „ecografie a pământului”. De asemenea, acestea nu presupun foraje şi excavări, deci nu afectează siguranţa comunităţilor locale. Terenurile sunt utilizate temporar, nefiind afectată starea lor iniţială. Operaţiunile nu afectează mediul (pânza freatică, aerul etc.), fertilitatea solului sau locuinţele localnicilor.

Operaţiunile de măsurare de suprafaţă vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafaţă de 561 kilometri  pătraţi, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului. Potenţialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor şi echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurărilor.

Pentru a oferi o garanţie suplimentară tuturor părţilor interesate, Panfora Oil & Gas îşi reafirmă disponibilitatea de a semna angajamente legale cu persoane, organizaţii şi instituţii interesate, care să ateste fără echivoc faptul că nu va explora şi nu va exploata gaze de şist, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă metodă, pe întreaga durată a acordului de concesiune pentru perimetrul EX-6 Curtici.

În privinţa folosirii terenurilor, Panfora Oil & Gas reafirmă că va respecta în totalitate legislaţia din România. Nu se pune problema exproprierii, întrucât legislaţia acordă titularilor acordurilor de concesiune drept de servitute asupra terenurilor, iar proprietarii de terenuri primesc rente în acest sens. Compania reafirmă că are nicio intenţie de a cumpăra vreun teren pentru măsurătorile geofizice de suprafaţă. În plus, dacă va fi relevat un potenţial pentru resurse în faza de explorare, numărul de sonde care ar urma să fie forate este sub 5 pentru întreg perimetrul.

Panfora Oil & Gas este pregătită să asigure condiţii echitabile şi transparente pentru plata despăgubirilor către toţi deţinătorii de terenuri, respectând pe deplin legislaţia existentă. Impactul asupra terenurilor şi recoltelor este minim, iar toate despăgubirile vor fi plătite în mod corect şi transparent.

Panfora Oil & Gas şi-a propus să devină unul dintre investitorii apreciaţi ai judeţului Arad. În acest sens, compania a devenit membru al Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatului Român.


Vă mai recomandăm: Campanie de informare despre gaze de şist dedicată locuitorilor din comuna Băceşti, organizată de ANRM la Vaslui

„Glasul pământului”, mega-protest la nivel naţional împotriva exploatării gazelor de şist

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite