Focar de hepatită la Lipova. Zece copii care trăiesc ca în Evul Mediu au fost diagnosticați cu hepatita A

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii s-au îmbolnăvit datorită condițiilor mizere în care locuiesc
Copii s-au îmbolnăvit datorită condițiilor mizere în care locuiesc

Zece copii din oraşul arădean Lipova s-au îmbolnăvit de hepatită de tip A în ultimele două luni. Cu toţii trăiesc în condiţii greu de imaginat. Aşa se face că toţi micii pacienţi locuiesc pe aceeaşi stradă, nu au apă la robinete şi îşi duc traiul în condiţii ce nu respectă norme minime de igienă.

Focarul a fost depistat de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Arad, care au şi atras atenţia spunând că populaţia din zonă trăieşte în condiţii ca de Evul Mediu.

Părinții dezinteresați

Locul în care a fost depistat focarul pare să fi încremenit în timp. Latrinele sunt construite în valea ce curge prin faţa casei, şi aşa au crescut mai toţi copiii din Valea Mare. Sunt zeci, iar părinţii lor nu fac nici măcar efortul de a duce gunoiul până în capătul străzii. Sunt mormane de gunoaie şi printre ele se joacă cei mici.  

„Am dărâmat două latrine construite în apă, am adunat şi 200 de saci de gu­noaie, dar degeaba”, a povestit Lucian Duveştean, din cadrul Primăriei Lipova.

În aceste condiţii nu e de mirare că cei mici  s-au îmbolnăvit de hepatită pe capete. Primele cazuri au apărut în septembrie, iar în prezent zece copii cu vârste cuprinse între trei şi 15 ani au hepatită.

Medicii sunt în alertă şi încearcă să facă tot posibilul pentru a ţine situaţia sub control.

 „Este vorba de sanitaţie precară în familii din Cartierul Valea Mare. Am constatat că acolo se folosesc latrine din care se scurg dejecţii, iar copiii nu se spală pe mâini. Au fost prelevate şi probe de apă din fântâni, care sunt în lucru”, a declarat Laura Nicolaescu, specialist epidemiolog în cadrul DSP Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite