Ceremonie de comemorare pentru pilotul de MIG mort la Beliu acum şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta oficială la locul producerii accidentului a început odată cu sosirea comisiei oficiale FOTO romanialibera.ro
Ancheta oficială la locul producerii accidentului a început odată cu sosirea comisiei oficiale FOTO romanialibera.ro

Autorităţile din localitatea arădeană Beliu, acolo unde în anul 2006, mai precis în data de 22 noiembrie, comuna a fost zguduită de o bubuitură puternică (prăbuşirea unui avion militar) se pregătesc de comemorarea pilotului care a murit.

Avionul căzut era un MIG 21 Lancer, pilotat de căpitan comandor Dan Ghica Cucerca, de 39 de ani. S-a văzut atunci că pilotul a făcut eforturi mari ca avionul să nu se prăbuşească peste case, iar localinici spun că au rămas recunoscători. Avionul MIG 21 Lancer aparţinea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii de unde decolase îndreptându-se spre Arad, într-un zbor de instrucţie.

La 7 ani de la acel eveniment autorităţile vor să organizeze o comemroare cum se cuvine. Comemorarea va avea loc în data de 10 noiembrie, după ce autorităţile locale s-au consultat cu familia pilotului – respectiv văduva Viorela Ghica şi fetiţa lor acum adolescentă dar şi cu foştii săi camarazi de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii. În memoria pilotului mort, la Beliu a fost ridicat şi un monument, la care an de an se depun sute de buchete de flori.

De la accident an de an, colegii de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii au venit în Beliu pentru a aduce omagiul lor pilotului dispărut. Ulterior au şi participat, împreună cu administraţia locală a comunei Beliu şi familia eroului, la ridicarea unui monument: monumentul unui pilot-erou.

„În urma consultărilor pe care le-am avut s-a căzut de acord ca momentul comemorativ să se ţină în ultima duminică de dinainte de intrarea în Postul Crăciunului. După oficierea slujbei de comemorare-ţinută la Biserica Ortodoxă din Beliu şi apoi la Monumentul eroului, Primăria comunei Beliu va oferi masa de parastas tuturor celor ce vor aduce omagiul lor pilotului“ a declarat Pavel Ţica, primarul comunei Beliu.

Pilotului aparatului MIG 21 Lancer care s-a prăbuşit, miercuri, 22 noiembrie, 2006, în comuna arădeană Beliu. Ancheta oficială la locul producerii accidentului a început, miercuri, la ora 18.30, odată cu sosirea comisiei oficiale de anchetă condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Ion. Pe baza deciziilor luate au fost întreprinse măsuri pentru executarea recunoaşterilor şi cercetării locului producerii accidentului de către comisia de investigare şi serviciul criminalistic; s-au concentrat şi s-au asigurat mijloacele tehnice de excavaţie şi intervenţie; s-a asigurat efectuarea activităţilor de medicină legală; Pe baza elementelor descoperite la faţa locului, generalul de flotilă aeriană Ştefan Ion a declarat decedat pilotul”, se arata atunci într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) Arad.

Lucrările de excavaţie, intervenţie şi colectare a elementelor de fuzelaj au început miercuri seara, la ora 22.10. S-a intervenit cu o autospecială a IJSU Arad, două excavatoare, tehnică de transport; lucrările fiind coordonate şi conduse de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Pe perioada nopţii a fost asigurată paza perimetrului în care s-a prăbuşit aparatul de zbor şi au fost asigurate efective pentru desfăşurarea intervenţiei.

Din anul 2004 pilotul îndeplinea funcţia de instructor şef zbor la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, avea peste 700 de ore de zbor, din care aproximativ 650 pe MiG 21 LanceR.

Vă mai recomandăm: UN AVION MIG S-A PRĂBUŞIT LA CÂMPIA TURZII! Pilotul şi copilotul au murit! Vezi un reportaj video cu piloţii şi ultima fotografie a avionului

Al nouălea MIG 21 Lancer s-a prăbuşit lângă Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite