Castelul Regal de la Săvârşin este pustiu. „Eu sunt bătrână, dar tot judec. N-ar fi trebuit să facă aşa cu principele Nicolae“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din comuna arădeană Săvârşin sunt îndureraţi de veştile privind starea de sănătate a Regelui Mihai I. Majoritatea oamenilor l-au cunoscut pe fostul monarh şi spun că aşteaptă să se însănătoşească pentru a-i vizita din nou de Crăciun. Pe de altă parte, îşi arată dezacordul faţă de tratamentul aplicat de membrii Casei Regale fostului principe Nicolae.

Oamenii din localitatea arădeană Săvârşin sunt trişti. Îşi dau seama că starea de sănătate a Regelui Mihai nu-i va permite să se mai întoarcă în România. La Castel nu e nimeni, totul pare pustiu, doar toamna îşi face prezenţa pe domeniu. 

Este domeniul regal din România de care Regele Mihai este cel mai ataşat. L-a cumpărat în 1943 şi l-a restaurat. După ce a fost confiscat de comunişti în 1948, la fel ca toate celelalte proprietăţi regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale în 2001.

Ploaia căzută joi, 9 noiembrie, la Săvârşin pare să descrie cel mai bine trăirile localnicilor. Mulţi l-au cunoscut îndeaproape pe rege, au stat la masă cu el, unii l-au colindat, iar alţii l-au întâlnit la biserică.

Una dintre familiile aflate în strânsă legătură cu fostul monarh al României este Toma, care locuieşte vizavi de Castelul Regal şi care a fost prima gazdă a Reginei Ana atunci când Majestatea Sa a venit pentru prima întâia oară la Săvârşin, în 1995. Circumstanţele au făcut ca Regina să nu poată vizita în acea zi castelul familiei, care nu fusese încă retrocedat. Aşa se face că Regina Ana a fost găzduită, preţ de câteva ore, de vecinii care locuiesc peste drum de castel.

„Tuturor ne pare rău de starea în care se află Regele, dar noi totuşi mai sperăm să se facă bine. Eu îmi aduc aminte cu mare plăcere de Regina Ana, dar şi de Rege. Noi am fost printre cei şapte călăreţi care l-au întâmpinat pe Rege, la venirea în Săvârşin. Îl văd ca un model de înţelepciune, de modestie. Un om bun, în adevăratul sens al cuvântului. Dispariţia lui va fi o pierdere foarte mare, atât pentru Săvârşin, cât şi pentru ţară”, spune Carmen Constantin (foto jos), membră a familiei Toma.

image

Şi reprezentanţii autorităţii locale se arată tulburaţi de starea de sănătate a Regelui Mihai. „Regretăm faptul că Majestatea Sa, Regele Mihai, este grav bolnav. Sperăm să îşi revină din boala care îl ţine şi îl apasă la pat de o perioadă. Noi avem doar cuvinte de laudă la adresa lui, venea des aici. Şapte sau opt ani la rând, în perioada sărbătorilor de iarnă, a fost la Săvârşin. Se aproprie sărbătorile şi noi ne-am dori să mai revină, dacă sănătatea i-ar mai permite. L-am aştepta cu drag”, spune Ioan Marc, viceprimar al comunei Săvârşin.

Oamenii s-au oprit din tot ce făceau când au auzit că întrebăm de Rege. „Pentru România în general şi pentru Săvârşin, Majestatea Sa este o personalitate şi va rămâne în istorie. Este un om deosebit. În jurul dânsului a emanat tot timpul o prestanţă de om adevărat. Nu ştiu când în istoria recentă sau viitoare a României se va mai naşte o asemenea personalitate. Avem nevoie de una, dar nu ştim unde o să o descoperim până la urmă. Oamenii îl respectau mult pe Rege când era aici”, spune Ionel Pavel, administratorul comunei.

image

Un alt localnic ne arată Gara din Săvârşin, locul în care Regele ajungea mereu în localitate: „Ne pare rău că este bolnav. A fost de multe ori la Săvârşin, primea colindătorii. Mergeam cu bucurie să-l colindăm cu dubele. Un om cu suflet bun, unul care aparţinea locului”.


Ion Lupuţ, un localnic care spune că l-a întâlnit doar de două ori pe Rege, dar îi doreşte sănătate ca să-l poată vedea şi a treia oară

image

Scandalul legat de fostul principe Nicolae, căruia membrii Casei Regale i-au interzis să-şi vadă bunicul aflat pe moarte, nu i-a lăsat indiferenţi pe oamenii din Săvârşin. Toţi spun că le pare rău şi de Nicolae. Unii chiar au copilărit cu fostul principe, mergeau împreună la sanie, alţii l-au văzut crescând. „Mă tot gândesc oare de ce nu îl primesc pe nepotul său. Că e nepotu' din sângele lor. Eu sunt bătrână, dar tot judec. E sânge din sângele lor. De ce nu îl primesc? Îmi pare foarte rău că nu l-au primit. Nu ar fi trebuit să facă aşa, este nepotul lor”, spune tanti Elena.


Tanti Elena spune că Nicolae este sânge din sângele lor

tanti elena

Femeia are amintiri şi cu Regina Mamă Elena, de când era mică şi mergea la biserică. „Când a ieşit din biserică, i-am pus mâna pe ochelari. Şi ea a spus că voi fi un om învăţat. Îmi amintesc cum treceau cu drezina şi ne dădeau dulciuri”, mai adaugă Elena.


Regele Mihai şi Regina Ana, într-o fotografie făcută în curtea unui localnic din Săvârşin FOTO Constantin Marcu

image

La o altă casă din Săvârşin, o altă familie aşteaptă veşti despre starea de sănătate a Regelui. Este vorba despre familia Marcu, la care familia regală mergea uneori la masă. Constantin Marcu păstrează poze cu Familia Regală de la câteva evenimente care au avut loc chiar la ei în curte. „Toată lumea este necăjită. Nu le vine să creadă că, după dispariţia Reginei Ana, s-a îmbolnăvit şi Regele. Noi îl cunoaştem foarte bine. La noi a umblat în casă, aici în curte am organizat câteva mese. Avem şi poze cu Majestatea lui şi cu familia lor. Ne pare rău de situaţia în care se află Majestatea. Bunicul soţiei mele era prieten cu Regele, când erau tineri se luau la trânte”, spune Marcu Constantin.

Regele Mihai I s-a întors la Săvârşin în 2001, pentru prima dată după ce a fost forţat să abdice. A fost anul în care şi-a recuperat proprietăţile în justiţie. De atunci, a devenit o tradiţie ca Familia Regală să petreacă sărbătorile de Crăciun la Săvârşin şi să ofere pachete cu alimente familiilor nevoiaşe din comună. Regina Ana a petrecut ultimele sărbători de iarnă la Săvârşin, în 2012-2013, şi ultima dată a fost la Castelul Regal din Săvârşin în august 2014. Nici Regele Mihai nu a mai a ajuns la Castel ulterior.

Vă mai recomandăm:

Ultima umilinţă a ultimului rege al României

Ceartă ca la uşa Regelui. Ce-şi dispută între ei membrii Casei Regale

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite