Arădeanca Oana Dărău, de la psihologie la dansul popular tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discoteca sau Facebook-ul nu fac parte din pasiunile tinerei psiholog din Arad. Hobby-ul ei poate fi mai degrabă apreciat de generaţiile bunicilor noştri.

PROFIL
Născută: 03.05.1988, Arad
Studii: Studentă la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe Economice în Arad
Familie: necăsătorită
Carieră: Dansează de peste şapte ani

I-a plăcut muzica şi dansul popular de mică. În prezent face parte din ansamblul folcloric „Cununiţa”, coordonat chiar de tatăl ei. Este vorba despre o tânără talentată foc la „jocul popular”. Pentru Oana, muzica şi dansul sunt pe primul loc în viaţă, „nu înainte de Dumnezeu şi familie”, spune tânăra.

Talent moștenit
Avea doar un an şi jumătate când părinţii ei şi-au dat seama că au o fată care va putea să le urmeze cariera în dans. „Tatăl meu este de asemenea pasionat de muzica populară. De la el am învăţat tot ce ştiu acum. Tot el este şi conducătorul ansamblului «Coroniţa» din care fac parte în prezent. Mi-a plăcut de mică să joc şi să-l urmăresc pe tata când mergea la spectacole”, povesteşte Oana.

La vârsta de şapte ani a dansat pentru prima oară pe o scenă. Evenimentul a avut loc în Pecica, când, în urma unui concurs, a reuşit să ia locul trei, împreună cu ceilalţi colegi de trupă. „Încă de la acea vreme eram deja membra trupei «Coroniţa». Îmi aduc aminte câte emoţii am avut când am urcat pe scenă şi am văzut atâta lume care ne privea. Ştiam dintotdeauna ce înseamnă ca toată lumea să te admire şi să te aplaude, de la tatăl meu, însă nu m-am gândit vreodată că momentul poate fi atât de emoţionant. Nu am cuvinte să vă explic ce am simţit atunci. A fost un început frumos pe care nu o să-l pot uita vreodată”, a mărturisit Oana.

 „Crăiasa Munţilor Apuseni”

Au urmat ani de muncă asiduă, spectacole peste spectacole şi multe premii. Satisfacţia Oanei a ajuns la cote maxime în vara anului 2004 când a câştigat cel mai mare premiu din cariera ei de dansatoare. „Pe muntele Găina s-a întâmplat totul. Am fost invitaţi să dansăm la Târgul de Fete care se organizează în fiecare an şi, cu acest prilej, am fost numită «Crăiasa Munţilor Apuseni», pot spune că e cel mai important premiu al meu”, a mai adăugat tânăra artistă.

Împreună cu trupa din care face parte, Oana a dansat şi în Italia, Austria, Serbia, Muntenegru şi Ungaria. La aproape orice eveniment care are loc în Arad sau în alte oraşe ale ţării, membrii ansamblului „Cununiţa” fac tot posibilul să participe şi să-i încânte pe spectatori cu dansurile lor specifice zonei de unde provin. „Avem orchestră proprie şi mai mulţi solişti vocali. Fiecare dans al nostru are muzica lui. Avem un repertoriu variat”, spune Oana.
Costumele populare pe care le îmbracă tânăra sunt create chiar de mama ei.

„Ele simbolizează viaţa oamenilor de la câmpie şi preocupările lor. De aceea, pe majoritatea costumelor predomină spicul de grâu. Sunt confecţionate din mână, de mama mea”, a mai spus tânăra. În viitor şi-ar dori să devină pshiholog, dar nu vrea să renunţe la dans niciodată. 

Întrebări și răspunsuri:

Care sunt idolii tăi din muzica şi dansul popular?
Ca şi ansamblu de muzică populară, îmi place foarte mult „Junii Sibiului”, iar ca şi interpreţi, o ador pe Nicoleta Voica.

Care crezi că a fost cel mai important eveniment la care ai participat?
În fiecare an, participăm la Festivalul „Drăgan Muntean” din Poeniţa Voini, judeţul Hunedoara. Cred că este cel mai semnificativ eveniment din cariera noastră. De fiecare dată avem parte de surprize plăcute din partea organizatorilor, iar atmosfera este cu totul deosebită.

Ce-i place
Dansul şi muzica populară, psihologia şi viaţa în general. „Îmi place să călătoresc şi să particip la cât mai multe evenimente. Am trecut demult de emoţii şi cred că nu aş putea să renunţ vreodată la această pasiune”, a mai spus Oana.

Ce nu-i place
Fotbalul şi persoanele rău intenţionate. “Nu îmi plac oamenii care mă presează să fac anumite lucruri care eu nu vreau să le fac şi persoanele pe care nu mă pot baza în situaţii extreme”, a spus tânăra Oana Dărau.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite