Alpinistul Zsolt Torok a avut un eşec în Himalaya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul arădean vrea să urce pe K2, considerat de specialişti Vârful Morţii. Vremea nefavorabilă nu i-a permis lui Torok şi echipei lui să escaladeze în condiţii de siguranţă „Vârful Morţii”.

Plecat de aproape două luni de zile în marea expediţie, pe vârful K2 din Himalaya, cunoscut sub denumirea de „Vârful Morţii”, arădeanul Zsolt Torok s-a confruntat deja cu primul obstacol care i-a pus viaţa în pericol. Alpinistul şi echipa lui a avut o primă încercare de a escalada cel mai periculos munte din lume, însă din cauza vremii nefavorbaile, nu a reuşit să ajungă unde şi-a propus.
„Aşteptăm să-şi revină vremea după care vom mai încerca o dată să urcăm pe vârf. Vremea se pare că nu ţine cu noi, iar în ultimele zile ne-a fost extrem de greu să facem faţă frigului, pentru că am rămas cu un singur cort, şi acesta rup, toate celelalte fiind distruse de ger”, a transmis Zsolt Torok prietenilor din ţară. Atât arădeanul, cât şi ceilalţi membri ai echipei din care face parte sunt sănătoşi şi în afara oricărui pericol însă fac cu greu faţă nopţilor extrem de geroase din Himalaya.

Expediţie periculoasă
În cele aproape două luni de când a plecat din Arad, Zsolt Torok a parcurs zeci de mii de kilometri, a escaladat gheţari şi stânci abrupte, a rămas la un moment dat fără mâncare, iar acum este la un pas de cea mai mare reuşită a carierei sale.
„Am trecut prin mai multe tabere, toate au fost dificile şi greu de străbătut. Odată depăşite aceste obstacole, am trecut la nivelul superior de înălţime, unde a trebuit să înfruntăm lipsa de oxigen şi presiunea atmosferică scăzută. Sper ca Dumnezeu să ţină cu noi şi să reuşim să ridicăm steagul ţării pe cel mai periculos vârf muntos din lume”, a punctat alpinistul.
Pe lângă lipsa de oxigen există şi pericole precum furtuni de vară, prăbuşiri de blocuri de gheaţă sau pietre, presiune atmosferică schimbătoare. Până acum, din 100 de oameni care au încercat să escaladeze acest vârf, doar 30 au scăpat cu viaţă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite