VIDEO Lacul blestemat care a ucis mii de oameni. Dezastrul natural petrecut în urmă cu 33 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Nyos din camerun  FOTO: wikipedia.org
Lacul Nyos din camerun  FOTO: wikipedia.org

Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la dezastrul natural care a ucis circa 1.800 de oameni şi aproximativ 3.500 de animale în Camerun.

Pe 21 august 1986, peste 1.700 de oameni din patru sate din nord-vestul Camerunului şi-au pierdut viaţa într-un dezastru natural. Dacă folclorul local pune nenorocirea pe seama spiritului din ”Lacul rău”, cum e numit Lacul Nyos, lac care a explodat din pricina acumulărilor de dioxid de carbon, oamenii de ştiinţă au găsit o explicaţie. 

Potrivit science.howstuffworks.com, ei spun că lacul, format în urmă cu 400 de ani într-un crater vulcanic, conţine dioxid de carbon, iar când lacul a explodat a eliberat, în aer, gazul într-o mare cantitate.

Cei de la atlasobscura.com scriu că dezastrul produs de lac a distrus satele cameruneze Nyos, Kam, Cha şi Subum, ucigând 1.746 de oameni şi peste 3.500 domestice şi sălbatice. Conform sursei citate, în momentul nenorocirii, lacul şi-ar fi schimbat culoarea din albastru deschis în roşu intens, o schimbare cauzată de cantităţile de fier de pe fundul lacului. Specialiştii susţin că lacul este unul liniştit şi că în loc să elibereze gazul, a acţionat ca un depozit de înaltă presiune. Iar când apele sale adânci au fost din ce în ce mai încărcate cu gaz s-a tarnsformat într-o bombă cu ceas şi a explodat. Iar gazul eliberat s-a extins pe raza a 25 de kilometri în jurul lacului, arată voanews.com.

„Nu puteam vorbi. Nu-mi puteam deschide gura pentru că miroseam ceva teribil. Mi-am auzit fiica sforăind într-un mod groaznic, foarte anormal“, le-a povestit Joseph Nkwain, unul dintre supravieţuitorii nenorocirii de acum 33 de ani, celor de la atlasobscura.com. Când s-a trezit, fiica murise.

O scurtă explicaţie ştiinţifică a dezastrului - de la minutul 3 credit video: Youtube Bright Side 

Mai puteţi citi:

VIDEO Ucigător de frumos. Lacul din Rusia care te intoxică doar admirându-l

AlexandriaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite