VIDEO Deşi Teleormanul are un depozit ecologic de 21 de milioane de euro, Alexandria aruncă gunoiul pe câmp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii AlexSal descărcau gunoiul la vechea groapă neconformă
Angajaţii AlexSal descărcau gunoiul la vechea groapă neconformă

Deşi  judeţul Teleorman are un depozit ecologic de deşeuri la Mavrodin care a înghiţit 21 milioane de euro, gunoiul din Alexandria este aruncat de muncipalitate pe câmp, la doi kilometri distanţă de oraş. Conducerea Alexsal Prest recunoaşte că are contract cu Albota, dar că nu duce gunoiul acolo.

  Alexăndrenii de pe strada Alexandru Ghica, de la marginea oraşului, s-au trezit de ceva vreme cu un miros insuportabil în curţi. Mare le-a fost mirarea să constate că mirosul pestilenţial şi fumul gros care le-a invadat curţile vine de la fosta groapă de gunoi a oraşului, „reactivată” de municipalitate, pe ascuns. Nemulţumiţi, locatarii de la marginea oraşului au făcut sesizări către Serviciul public de gunoi Alexsal Prest, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică Teleorman. „Am ajuns să nu mai pot să stau în curte, să nu pot deschide geamul, să nu mai pot usca rufe afară din cauza fumului şi a mirosului. Am un copil mic de patru luni, aşa ceva este inadmisibil. Este un focar de infecţie acolo. Am mers şi am văzut maşinile de la primărie cum aruncă gunoiul acolo”, ne-a spus o locatară de la strada Alexandru Ghica. Maşinile primăriei şi serviciului Alexsal Prest au fost surprinse în „acţiune” la groapa de gunoi ilegală de la marginea oraşului şi de reporterii ADS Alexandria. Zilnic, gunoierii din oraş descarcă aici deşeurile strânse de pe raza municipiului. Pentru a acoperi ilegalitatea, tot oamenii primăriei dau foc deşeurilor şi astupă reziduurile cu pământ.

„ Noi nu ducem gunoiul nicăieri!”

Conducerea Alexsal Prest nu vrea să recunoscă că angajaţii serviciului aruncă gunoiul pe câmp la doi kilometri de oraş. Despre filmarea făcută de reporterii ADS, şeful serviciului Daniel Dincă, susţine că este un trucaj. „ Imaginile sunt trucate. Fumul despre care vorbesc oamenii nu este de la noi. Acolo a rămas gunoi de mai mult timp şi noi ne chinuim că acoperim cu utilajele noastre. Am făcut contract la Piteşti, dar pe ce bani să ducem acolo, pe banii ălora care nu plătesc?! Ne costă 40 de lei tona şi asta este numai taxa de depozit, plus transportul” , spune directorul Alexsal Prest. Întrebat unde duce totuşi gunoiul din Alexandria, directorul Daniel Dincă, nu dă niciun răspuns clar. „ Nu ducem gunoiul nicăieri!” Primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin susţine că gunoiul de la marginea oraşului e acolo de mult timp şi că, în prezent, deşeurile sunt duse la Albota. „ Eu ştiu de la operator că nu se mai duce gunoiul acolo. Deşeurile de acolo sunt rămase mai de mult. Noi am dus o vreme de probă la Mavrodin, dar văd că se tergiversează obţinerea avizului de mediu pentru depozit. Ştiu că avem contract cu Albota”, susţine primarul Alexandriei.

Garda de Mediu controlează Alexsal Prest

Garda de Mediu Teleorman a primit sesizări legate de faptul că edilii alexăndreni aruncă gunoiul în câmp şi conducerea instituţiei susţine că se fac cercetări. „ Îi controlăm în urma unor sesizări. Ei susţin că gunoiul este acolo de vreo doi-trei ani, eu personal, nu cred asta. Nu au niciun document din care să reiasă că duc în altă parte.” a spus Mihai Şerban, comisar-şef Garda de mediu Teleorman. Dacă edilii alexăndreni se vor găsi vinovaţi de depozitarea ilegală a deşeurilor din municipiu, primăria riscă o amendă de până la 100.000 de lei.

O groapă de gunoi nefuncţională care a înghiţit 21 milioane de euro

În Teleorman, la Mavrodin, există un depozit de deşeuri făcut cu bani europeni, care a înghiţi 21 de milioane de euro din 2006 şi până în prezent. Celebrul depozit a avut trei termene de finalizare, nerespectate şi nu este funcţional nici în prezent. Potrivit conducerii Consiliului Judeţean Teleorman, beneficiarul proiectului, groapa ecologică în care ar trebui adus gunoiul din tot judeţul este gata, dar nu s-a găsit administrator şi nici firma de transport care să aducă aici deşeurile. Ilie Bălan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean susţine că procedurile de licitaţie sunt greoaie şi nu s-a găsit până acum o firmă care să se ocupe de transportul gunoaielor din judeţ. Se pare că nu numai găsirea administratorului şi a transportatorului sunt motivele pentru care depozitul de la Mavrodin nu este funcţional . În urmă cu câteva luni, la un control efectuat la depozit de Agenţia Naţională de Mediu, s-au constata nereguli la construcţia depozitului. „ A fost vorba de infiltrări în pânza freatică şi s-a dispus remedierea problemelor. Agenţia de Mediu va da aviz de autorizare, după remedierea problemelor”, a mai spus Mihai Şerban.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite