Minunile mănăstirii din cazarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonie Liţă, stareţul mănăstirii de la Siliştea Gumeşti
Antonie Liţă, stareţul mănăstirii de la Siliştea Gumeşti

În comuna Siliştea Gumeşti, la 35 de kilometri de Roşiorii de Vede,  există un lăcaş de cult special, înfiinţat pe locul unei foste cazarme militare. La Mănăstirea “ Sf. Panteliomon” vin în pelerinaj sute de teleormăneni, convinşi că locul unde au plans 70 de icoane este făcător de minuni.

Mănăstirea “ Sf. Pantelimon” este o oază de linişte şi credinţă. Pe locul chiliilor în care îşi duc viaţa monahală cei 11 călugări de aici, în urmă cu aproape 70 de ani a funcţionat o bază militară de aviaţie, făcută de ruşi în timpul celui de-al doilea război mondial. Baza militară a funcţionat până în 1960, după care a fost transformată  pentru o scurtă vreme în orfelinat şi mai apoi abandonată. Mănăstirea s-a înfiinţat în 1998 într-una din clădirile fostei baze militare. Biserica în care se ţin slujbele este improvizată în fostul dormitor al soldaţilor, în vechile clădiri administrative sunt acum chiliile călugărilor, iar în sala de antrenament a fostei baze  de aviaţie  monahii cresc animale. De mănăstirea din cazarmă, de stareţul Antonie Liţă şi călugării de aici  ar fi auzit probabil puţini alexăndreni, dacă nu s-ar fi întâmplat minunea din 2004. În acel an, Stareţul Antonie s-a rugat la Dumnezeu pentru a înfăptui un miracol, o minune care să atragă lumea spre credinţă şi să o întoarcă spre Dumnezeu. „M-am rugat la Dumnezeu să ne dea un semn, să facă o minune pentru a-i îndrepta pe oameni către biserică. S-a întâmplat minunea cu icoanele. Într-o zi o icoană a început să plângă cu lacrimi de mir. Ne-am cutremurat. Lacrimile s-au scurs de pe 2 februarie până în sâmbăta dinainte de învierea Domnului. Au început să plângă apoi toate celelalte 70 de icoane" povesteşte  stareţul. Antonie Liţă spune că de la prima icoană care a plâns în mănăstirea din cazarmă s-au strâns 12 litri de mir, care a fost împărţit credincioşilor la slujba de Paşti. Minunile s-au ţinut lanţ la Sf Pantelimon în preajma sărbătorii pascale din 2004. Chiar în Săptămâna patimilor, a curs sânge din Sfânta Cruce, mai povesteşte stareţul.

Vindecare prin credinţă

Istoria minunilor petrecute la mănăstirea din cazarmă în urmă cu şapte ani a făcut înconjurul judeţului şi a depăşit graniţele acestuia. Mânaţi de credinţă, oameni din toată ţara au venit şi continuă să vină în pelerinaj la Sf Panteliomon. „Credincioşii din toată ţara sunt bineveniţi la rugăciune. Mănăstirea le oferă pelerinilor care doresc să rămână câteva zile pentru rugăciune, în mod gratuit, cazare şi mâncare”, spune stareţul Liţă. Se ţin slujbe zilnic.  Credincioşi vin aici pentru spovediri, împărtăşiri  şi pentru citirea Moliftelor Sfântului Vasile, aşa zisele exorcizări. Stareţul Liţă nu  vorbeşte  despre acest ritual şi îşi arogă titlul de “ exorcist”, preferă să spună că toţi cei care vin aici, se mântuiesc sau se vindecă singuri, prin credinţa lor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite