Criminalul care ucidea în noaptea de Revelion. Cine a fost, de fapt, Grigore Uruc şi cum îşi alegea victimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crima

În anii `80, vreme de patru ani consecutiv, în preajma Revelionului, românii au fost îngroziţi de o serie de crime de o atrocitate greu de imaginat, comise chiar în noaptea dintre ani. Criminalul, un ţăran analfabet din Buzău, a rămas în istorie drept „Ucigaşul de Anul Nou”.

Grigore Uruc, un ţăran analfabet din Buzău, a intrat în istorie drept unul dintre cei mai sadici asasini români. În topul celor mai odioşi ucigaşi români, realizat de ofiţerul criminalist Traian Tandin, analfabetul criminal Grigore Uruc este clasat pe locul patru. Criminalul care a acţionat numai în noaptea dintre ani a fost asemuit cu Râmaru, însă spre deosebire de acesta, Uruc şi-a ales victimele numai din rândul copiilor. 
 

Prima crimă a fost înfăptuită în noaptea de Revelion din 1984. Pe 2 ianuarie 1985, trupul neînsufleţit al unei copile de 14 ani a fost descoperit în interiorul unei centrale termice din Buzău. Copilul fusese omorât în chinuri cumplite. În urma anchetei declanşate imediat după descoperirea atrocităţii, poliţiştii au aflat că victima era un copil al străzii, pe nume Cerasela Dimineţ. Cadavrul fetiţei era străpuns de multiple lovituri de cuţit. Anchetatorii şi-au dat repede seama că aveau de-a face cu un psihopat. Deşi copilul murise în urma primei lovituri de cuţit, asasinul cu minte bolnavă continuase să îi schingiuiască trupul rămas fără viaţă. Omorul avusese loc chiar în noaptea de Anul Nou.

S-a crezut că a apărut un nou Ion Râmaru. În ciuda eforturilor depuse de anchetatori pentru depistarea criminalului, „dosarul Cerasela” s-a închis cu Autor Necunoscut. Se spune că presiuni pentru găsirea criminalului ar fi venit chiar din partea lui Nicolae Ceauşescu, dar toate eforturile anchetatorilor care au lucrat la caz în următorul an s-au dovedit în zadar.

A doua victimă a fost un băieţel de 13 ani

Asasinul de Anul Nou a şocat iar în 1986. Un an mai târziu, tot în noaptea de Revelion, un alt copil al străzii, în vârstă de 13 ani, a fost găsit mort în apropierea Şcolii generale nr 4 din Buzău. S-a crezut, într-o primă fază, că băieţelul a fost victima unei haite de câini vagabonzi. Trupul lui fusese sfârtecat de colţii unor patrupede. În urma anchetei declanşate, s-a descoperit însă că băieţelul fusese ucis prin înjunghieri repetate, ca şi Cerasela. Anchetatorii au concluzionat repede că este vorba despre acelaşi autor. Vestea unei noi crime, cu acelaşi mod de operare, a îngrozit şi mai rău locuitorii oraşului. Nici de data aceasta criminalul nu a fost de găsit.

Criminalul a acţionat din nou în noaptea de Revelion din 1987. Având în vedere cele două crime petrecute în anii dinainte, toată poliţia a fost în acea noapte în alertă. La câteva ore după trecerea în noul an, 1987, s-a descoperit un nou cadavru. Cosmin Gruiu, un copil al străzii în vârstă de 14 ani, a fost descoperit mort. Fusese înjunghiat cu nu mai puţin de 24 de lovituri de cuţit. Criminalul nu a fost găsit, iar dosarul s-a închis cu autor necunoscut.

Prins după al patrulea omor 

Ucigaşul de Anul Nou a făcut ultima victimă, a patra, în noaptea de Revelion din 1988. O fetiţă de 13 ani şi-a găsit sfârşitul în mâinile acestuia, după ce a fost înjunghiată de mai multe ori. Criminalul a fost prins la scurt timp după descoperirea cadavrului. Anchetatorii au descoperit că autorul odioaselor asasinelor era Grigore Uruc, un ţăran analfabet din comuna Ţintaşi de Buzău. Criminaliştii au stabilit că acesta omora din plăcere, o dată pe an, în oraşul Buzău, în noaptea de Revelion. 

Uruc a fost găsit vinovat de toate cele patru omoruri a fost judecat rapid. A fost condamnat la moarte şi executat în acelaşi an, la data de 11 iunie 1988. Executarea lui Grigore Uruc a fost penultima condamnare la moarte din timpul regimului trecut. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite