Campioana Europei la tenis cu piciorul este româncă. Cum a ajuns Florina Chiar să exceleze în sportul exotic pentru femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Chiar arborând cu mândrie drapelul României FOTO Facebook/Florina Chiar
Florina Chiar arborând cu mândrie drapelul României FOTO Facebook/Florina Chiar

Florina Chiar este o tânără de 26 de ani din Teleorman cu o abilitate ieşită din comun în rândul fetelor: jonglează ireproşabil cu mingea şi a câştigat cinci medalii pentru România la ultimul campionat european de fotbal-tenis. Pe deasupra, este şi marea speranţă a României la fotbal feminin.

Florina Chiar este o tânără de 26 de ani care iubeşte sportul şi fotbalul de când se ştie. Spre deosebire de multe fete cu pasiuni similare, Florina s-a încăpăţânat să meargă mai departe de joaca din faţa blocului cu balonul rotund şi de terenul de fotbal desenat cu creta pe asfalt. Astăzi se poate lăuda chiar că este multiplă campioană europeană la fotbal-tenis (n.r. – tenis cu piciorul) şi marea speranţă din lotul naţional de fotbal feminin al României. 

Drumul ei către succes este o poveste despre ambiţie şi pasiune. „De mică mi-am dorit să joc fotbal. Cu fotbal-tenis am început la 15 ani, înainte făcusem judo de performanţă“, mărturiseşte Florina. De altfel, în 2002, când avea doar 12 ani, Florina a devenit campioană naţională la judo.

A ajuns să practice fotbal-tenis de performanţă dintr-o întâmplare. „Eu făceam judo de performanţă şi, înaintea antrenamentului, jucam tenis cu mingea pe saltea. Antrenorul de acolo m-a văzut, a luat legătura cu domnul profesor de la fotbal-tenis şi aşa am început totul“, îşi aminteşte tânăra, care este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport 

din Bucureşti.

Îşi aminteşte prima impresie lăsată de practicarea tenisului cu piciorul într-o sală de antrenament: „Nu mi s-a părut deloc uşor. Prima dată când am ajuns în sală, mi s-a părut chiar foarte greu. Eu eram învăţată să joc tenis de cartier, cu terenul desenat pe asfalt. Mi s-a părut foarte greu. Nu ştiam nici regulile jocului foarte bine şi trei-patru luni n-am mai dat pe la antrenamente. Apoi, am fost la o competiţie între licee şi am prins gustul“, rememorează Florina.

florina

DE LA CUPA LICEELOR LA CAMPIONATUL EUROPEAN

La competiţia de fotbal-tenis între licee, Florina a obţinut locul întâi. Reuşita a motivat-o să reia antrenamentele la sală, iar ulterior a fost selectată în echipa „Viitorul 003 Alexandria“. „Am învăţat şi regulile jocului mai bine şi a început să-mi placă foarte mult. Nu am mai lipsit de la niciun antrenament de atunci. După două luni, am ajuns la Campionatul Naţional de Fotbal-Tenis, apoi la Cupa României, care s-a desfăşurat la Constanţa, unde am obţinut locul 3“, spune sportiva. 

În anul 2006, Florina a devenit membru al lotului naţional. A reprezentat România la Campionatul Mondial de Fotbal-Tenis din Cehia. A concurat în proba de triplu şi a obţinut medalia de bronz la seniori, chiar dacă era încă la vârsta junioratului. Un an mai târziu, a participat la Cupa Balcanică şi a reuşit să obţină tot medalia de bronz, iar în 2008, a participat din nou la Campionatul Mondial, care a avut loc tot în Cehia, şi a obţinut medalia de bronz, atât la dublu cât şi la triplu. 

A devenit pentru prima dată vicecampioană europeană la proba de dublu la Campionatul European de Fotbal-Tenis din 2009. Au urmat alte două titluri de campioană europeană, în 2013 şi 2015. Anul acesta, dintre cele 13 medalii câştigate de România, ţara gazdă a Campionatului European de Fotbal-Tenis, cinci au fost meritul Florinei Chiar, componentă a lotului naţional. 

Antrenorul său din localitatea Alexandria, Ionuţ Dina, care este şi antrenorul federal al echipei naţionale, recunoaşte că sportiva sa a atins performanţe greu de egalat în acest sport: „Cariera Florinei Chiar a fost un trend continuu ascendent şi, acum, la vârsta maturităţii, a atins şi maturitatea sportivă. Toată lumea o vede ca pe o componentă esenţialăa echipei naţionale a României. Ea şi încă o sportivă de la Lupeni sunt baza echipei naţionale“, spune antrenorul Ionuţ Dina.

florina


TREI ANTRENAMENTE PE ZI

Fără seriozitate, muncă şi ambiţie, tânăra n-ar fi reuşit să câştige atâtea medalii. Până la cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, Florina a petrecut, aproape zilnic, ore în şir în sala de antrenamente. În cursul săptămânii se antrenează la Bucureşti, acolo unde este studentă. În weekend îşi petrece timpul în sala de atrenament de la Alexandria. 

„Ce înseamnă performanţa? Trei antrenamente zilnic. Dimineaţa, la ora 6.00, alergare cel puţin 10 kilometri, după aceea, de la 11.00 la 12.00, alt antrenament cu mingea în sală şi seara din nou în sală. Ne antrenăm cu mingea de baschet. Fiind mai grea, ne dezvoltă forţa. Acesta este, de regulă, antrenamentul din competiţii şi cantonamente“, povesteşte Florina Chiar.

CĂPITANUL ECHIPEI DE FOTBAL

Florina joacă şi fotbal feminin. De trei ani activează în echipa de fotbal feminin Universitatea Alexandria. „Sunt căpitanul echipei de fotbal feminin Universitatea Alexandria. Înaintea Campionatului European de 

Fotbal-Tenis nu am jucat, ca să nu mă accidentez. Am stat un pic pe margine, dar o să revin şi la echipa de fotbal“, spune tânăra. În ciuda faptului că joacă fotbal şi iubeşte sportul cu balonul rotund, Florina nu este microbistă. Nu urmăreşte meciuri la televizor şi nu merge pe stadioane. 


ASPIRĂ LA TITLUL MONDIAL

florina

Florina Chiar speră să câştige cât mai multe medalii la campionatul naţional de fotbal-tenis de anul viitor. „Anul acesta am marea ambiţie să ieşim campioni naţionali cu echipa de la Alexandria. Anul viitor, avem şi campionatul mondial şi intenţionez să mă antrenez, să fiu selecţionată şi să câştig acolo cele mai strălucitoare medalii“, spune tânăra.

După facultate, Florina Chiar intenţionează să urmeze o carieră de antrenor şi să-i înveţe pe copii sportul în care a reuşit să atingă performanţă. „Acest sport este practicat aproape de orice copil, pe stradă. Nu că este copil care să nu fi jucat aşa ceva. Este un sport spectaculos. Trebuie să îţi placă fotbalul, să ai controlul mingii. Şi, ca fată, să ai un pic de nebunie, pentru că nu orice fată joacă fotbal“, spune tânăra.

România, o forţă în fotbal-tenis

Sportivi din 17 ţări s-au adunat în noiembrie 2015 la Campionatul European de Fotbal-Tenis desfăşurat în România. Sportivii din ţara noastră au avut cele mai bune rezultate la toate probele de concurs. Au câştigat aurul la toate cele 13 probe din campionat. „România este în acest moment o forţă mondială în fotbal-tenis. Succesul de anul acesta a venit să-l confirme pe cel de anul trecut. Anul trecut, la Campionatul Mondial din Cipru, România a câştigat cele mai multe medalii, 12 de aur şi una de argint“, spune antrenorul Ionuţ Dina.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite