VIDEO Patru mari probleme pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Soluţiile găsite pentru ca lucrările să fie gata în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotul 1 al autostrăzii Sebeş - Turda are patru mari probleme care trebuie rezolvate pentru a putea fi finalizat. Procentul de realizare a lucrărilor este de peste 84%.

Toate cele patru probleme au fost inventariate şi discutate vineri, 13 martie, cu ocazia vizitei în teren a ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Acesta a parcurs lotul 1 şi a dorit să meargă şi pe lotul 2, unde lucrurile sunt şi mai complicate, dar a trebuit să se întoarcă la Bucureşti în contextul crizei provocate de coronavirus.

Cele patru mari probleme discutate sunt următoarele:

1. Depozitul de deşeuri, groapa de gunoi de pe breteaua de intrare/ieşire pe autostradă de la nodul rutier Alba Iulia Sud. Reprezentanţii DRDP Cluj au început deja să ridice deşeurile, urmând ca în următoarele trei săptămâni, antreprenorul să poată lucra şi pe această porţiune.

2-3. Cele două hotărâri judecătoreşti de la Oarda de Sus, prin care două familii au obţinut oprirea lucrărilor până când se vor instala panourile fonoabsorbante. Ministrul Bode le-a cerut antreprenorilor să respecte cu stricteţe soluţiile definitive ale instanţelor, iar aceştia au afirmat că acele panouri vor fi instalate şi nu vor exista probleme în ceea ce priveşte lucrările în cele două punct de lucru.

4. Relocarea liniei de curent de la nodul rutier Alba Iulia Nord care stopează lucrările în această zonă. Practic, pentru relocarea liniei, mai e nevoie de mutarea unui stâlp pe un teren proprietate privată. Relocarea stâlpului a declanşat un adevărat ping-pong între reprezentantul CNAIR şi cel al Electrica, de tipul: ”este treaba ta să faci expropierea, ba nu, este treaba ta!”. Cele două părţi nu s-au lămurit clar cine va trebui să facă exproprierea terenului pentru a se putea realiza relocarea liniei de mare tensiune. Reprezentanţii Electrica Alba au precizat că discuţiile cu proprietarii au eşuat, astfel încât este nevoie de expropiere de către stat. Una dintre cele două companii, Electrica sau CNAIR, urmează să realizeze documentaţia ce va fi aprobată apoi prin hotărâre de Guvern.

Imagine indisponibilă

O a cincea problemă, mai puţin vizibilă, aşa cum spunea ministrul, o reprezintă situaţia financiară a antreprenorului, facturile restante faţă de prestatori, precum şi plăţile pe care CNAIR le face către constructor. În momentul de faţă, potrivit ministrului, antreprenorul Impresa Pizzarotti are datorii de 38 de milioane de lei către subcontractori. Reprezentanţii Pizzarotti au afirmat că ar trebui să emită facturi de 39 de milioane de lei, dar li s-au respins certificatele.

Imagine indisponibilă

  

În ce priveşte stadiul lucrărilor pe lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda, potrivit reprezentanţilor CNAIR, stadiul fizic este în acest monent de 84,3%, iar stadiul financiar de 75,57%.

Citiţi şi:

 

VIDEO Tensiuni într-o parcare de pe A1, în zona Sebeş. Sute de români veniţi din străinătate, ţinuţi fără mâncare şi apă

 

VIDEO Încă o familie obţine suspendarea lucrărilor la Autostrada Sebeş - Turda. Drama oamenilor de la Oarda de Sus, obligaţi să îşi ceară dreptatea în justiţie

 

„Spaima Aiudului“ merge din nou la închisoare după ce s-a dezbrăcat în faţa unui club şi a lovit cu o sticlă un bărbat

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite