VIDEO Ministrul Bode propune un culoar european pentru transportatorii de marfă. Critici dure la adresa inspectorilor DSP din vămi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Transportatorilor a vizitat şantierul de pe Autostrada Sebeş - Turda
Ministrul Transportatorilor a vizitat şantierul de pe Autostrada Sebeş - Turda

Ministerul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat vineri că firmele de transpoprt înregistrează un deficit de 30 la sută de şoferi, în condiţiile în care foarte multe persoane refuză să mai iasă cu autocamioane din ţară pentru a nu rămâne blocate în străinătate.

Lucian Bode a făcut declaraţii în incinta unei organizaări de şantier a companiei italiene Impresa Pizzarotti, după ce a vizitat şantierul lotului 1 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Ministrul nu ştia la momentul respectiv de decizia privind izolarea tuturor membrilor Guvernului, ca urmare a testării pozitive cu Covid-19 a sentatorului PNL de Constanţa, dar a completat că va urma procedurile nevesare după ce va vizita şi şantierul de pe lotul 2.

”Am la minister o celulă de criză pentru a rezolva problema şoferilor care vin cu marfă din Uniunea Euroepană. Avem blocaj pe Slovenia, avem blocaj pe Ungaria. Discutăm cu cei de la MAE să creăm un culoar unic european cu toate statele membre, altfel, azi blochează o ţară, mâine blochează graniţele o altă ţară. Trebuie să funcţionăm cu transportul de marfă în România. Dacă oprim transportul de marfă mergeţi degeaba la magazin”, a afirmat Lucian Bode.

”În acest moment celula de criză discută cu toţi operatorii, sunt zeci de operatori, care ne comunică unde are camioane, şoferi, unde sunt blocaţi, pe ce traseu. I-am inventariat şi am comunicat către MAE, am vorbit cu domnul ministru Bogdan Aurescu, să discute cu statele membre să avem acel culoar unic european şi să ştim că pe acest culoar circulă toate camioanele de marfă. Altfel, şi noi şi toate ţările europene avem o mare problemă dacă oprim transportul de marfă”, a completat ministrul.

Bode a criticat dur poziţia unor inspectori sanitari de la direcţiile de sănătate publică, care au oprit şoferii de camioane să intre în ţară. ”În hotărârea nr. 7 a CNSSU am spus foarte clar că sunt exceptate camioanele de peste 3,5 tone. Nu s-a înţeles din păcate de către cei de la DSP şi aseară, în ultimul comitet, am luat decizia să transmitem către toate punctele vamale o procedură foarte clară pentru transportatorii de marfă. Şi anume, vin în punctul de trecere a frontierei, sunt testaţi, dacă testul iese negativ pleacă mai departe, este pozitiv urmează procedurile. Plecând mai departe, ajunge la destinaţie, realizează testul ieşind negativ îşi vede de job mai departe, este pozitiv urmează procedurile”, a precizat ministrul.

Citiţi şi:

Cum se pregătesc spitalele pentru creşterea cazurilor de Covid-19. Scenariul pus la punct în unităţile judeţene

Compania Transavia va asigura aparatura pentru efectuarea testelor Covid-19, la Spitalul Judeţean Alba

VIDEO Tensiuni într-o parcare de pe A1, în zona Sebeş. Sute de români veniţi din străinătate, ţinuţi fără mâncare şi apă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite