VIDEO Minerii din Roşia Montană au protestat din nou în subteran: „Cerem celor din Piaţa Universităţii să ne înţeleagă şi să dialogheze cu noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul minerilor alături de ortaci în subteran
Liderul minerilor alături de ortaci în subteran

Cei 33 de mineri din Roşia Montană care au stat blocaţi subteran au reluat duminică, protestul, pentru două ore în mina Cătălina Monuleşti. Sindicatul Viitorul Mineritului din cadrul RMGC a organizat această acţiune pentru a transmite de la faţa locului condiţiile în care au stat protestatarii la câteva sute de metri de suprafaţa pământului.

Declaraţii ale liderului Sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu: 

„Suntem în galeria Cătălina, în spate sunt cei 33 de mineri care au dormit aici timp de cinci nopţi. După cum vedeţi, nu este hotel de cinci stele, sunt condiţii grele, de subteran, este umiditate. Au stat aici pentru a-i determina pe politicieni să vină la Roşia Montană să vadă ceea ce înseamnă investiţia în domeniul mineritului. Oamenii aceştia, cu sprijinul investitorilor au reuşit să decolmateze aceste galerii. Pentru a reda patrimoniului naţional ceea ce românii din Transilvania şi din ţară trebuiau să vadă, galeriile romane, de unde s-a exploatat aur timp de 2000 de ani. Fac apel pentru toţi cei are vor să muncească şi s-au săturat să meargă în străinătate, pentru şomeri, cei care au salarii mici să fie solidari cu noi. Cerem solidaritate pentru locuri de muncă.”

„Am făcut apel la solidaritate şi cred că a fost foarte mulţi oameni în perioada asta care au fost solidari cu noi. Au fost sindicate, confederaţii sindicale care şi-au anunţat solidaritatea faţă de cei care vor să muncească, solicită un loc de muncă. Acum ne-a mai rămas să cerem celor din 

Piaţa Universităţii să ne înţeleagă şi să dialogheze cu noi. Oamenii aceştia vor să discute cu ei, nu înţeleg de ce ies atâţia oameni împotriva lor şi împotriva locurilor lor de muncă. În România au avut nevoie de solidaritate atunci când s-au tăiat pensii, salarii, când au trecut prin perioade dificile. Oamenii aceştia care au trudit aici să decolmateze întreg materialul din galerii romane, să redea patrimoniul naţional. Vor să-i întrebe pe cei din Piaţa Universităţii de ce mansifestă împotriva lor, de ce nu-i înşeleg, de ce nu vor locuri de muncă, să rămână în românia şi să lucreze la ei acasă.

În timp ce angajaţii RMGC protestau în subternat, mii de oameni s-au adunat din nou în toată ţara la manifestări anti-Roşia Montană. La Alba Iulia a fost organizat un protest la care au participat circa 100 de oameni. Ca şi până acum Bucureştiul şi Cluj-Napoca au fost centrele unde s-au adunat cei mai mulţi protestatari.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite