Viaţa sălbatică din Apuseni, în forma ei pură. Un cerb şi un căprior se plimbă maiestuoşi prin pădure VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerb spectaculos susprins în Munţii Apuseni. Foto: Parcul Natural Apuseni
Cerb spectaculos susprins în Munţii Apuseni. Foto: Parcul Natural Apuseni

Animalele sălbatice din familia cervidelor îşi lapădă coarnele în fiecare an. În Apuseni, există o populaţie importantă de cerbi şi căpriori.

Cerbii îşi pierd coarnele începând de la sfârşitul lunii februarie, în cazul celor mai viguroşi şi al celor mai bătrâni, până în aprilie şi chiar până în luna mai, în cazul celor mai slabi şi a celor mai tineri.

Un exemplar spectaculos de cerb a fost surprins de o cameră amplasată în Parcul Natural Apuseni, înainte de a-şi pierde coarnele. Aceastea reprezintă un trofeu foarte căutat de cei pasionaţi de vânătoare şi animale sălbatice.

Cerbul carpatin este un mamifer ierbivor, trǎieşte aproximativ treizeci de ani.  Animal sǎlbatic, timid, sfios şi este vânat pentru carne, coarne şi piele. Cerbul este animalul cu înfǎţişarea mândrǎ, elegantǎ dar puternicǎ. 

Lungimea corpului poate ajunge pânǎ la doi metri, iar  pǎrţile corporale sunt foarte bine echilibrate, fiind de talie mai mare decât cuita, coarnele lui sunt ramificate.

VIDEO

În Apuseni trăieşte şi căprioriorul, care de asemenea face parte tot din familia cervidelor. Exemplarul susprins de camera video şi-a lepădat coarnele la începutul iernii. De atunci până în prezent, coarnele noi au crescut complet semn că individul este sănătos şi viguros.

VIDEO

Căpriorul se remarcă prin corpul său bine proporţionat şi graţios, relativ scurt, cu lungimea de 1-1,3 m, înălţimea la greabăn de 0,65-1 m şi greutatea de 15-30 kg. Masculul este mai mare decât femela şi mai robust, dar se diferenţiază şi prin podoaba capilară – coarnele robuste de 20-30 cm.

Vă mai recomandăm:

 

Meşteşugul pierdut al moţilor din Apuseni. Cum se obţinea piatra de var, nelipsită din gospodării VIDEO

 

Curtea de Apel Alba Iulia, despre Raed Arafat: „Poziţia de secretar de stat la MAI nu e suficientă pentru a fi şef la DSU”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite