Vestigiile romane spectaculoase găsite la Alba Iulia vor fi reunite într-un parc arheologic urban

0
Publicat:

Muzeul Unirii din Alba Iulia a inițiat un proiect în premieră națională privind realizarea unui parc arheologic urban ce va reuni descoperiri arheologice spectaculoase din perioada romană.

Vestigiile spectaculoase scoase la lumină, la Alba Iulia FOTO Călin Șuteu
Vestigiile spectaculoase scoase la lumină, la Alba Iulia FOTO Călin Șuteu

Singurul impediment este reprezentat de terenul unde au fost descoperite vestigiile, care trebuie cumpărat de administrația locală. În zona săpăturilor arheologice s-au construit blocuri, dar o parte din teren a fost blocat ca urmare a descoperirii spectaculoase a ceea ce a fost o casă romană de tip domus și o parte din clădirea unor băi romane (thermae).

Arheologul Anca Timofan susține că  proiectul pentru parcul urban arheologic este gata, pe hârtie, are toate elementele ți toate datele. Cercetările arheologice preventive au adus noi informații privind organizarea urbanistică în acest areal rezidențial al armatei și administrației de la Apulum.

Cea mai spectaculoasă clădire, unică în Dacia, este casa romană de tip domus, care a funcționat din a doua jumătate a secolului al II-lea d. Chr.

„O familie înstărită și influentă din Apulum, probabil cea a unui oficial local, și-a construit în zona rezidențială o luxoasă locuință. Am denumit-o Casa lui Venus, deoarece proprietarii amenajaseră aici un loc de cult (lararium) în care se afla, probabil, statueta votivă din bronz descoperită în curte, reprezentând-o pe Venus, zeița frumuseții și a dragostei”, spune Anca Timofan. Noul ansamblu arhitectural propus are menirea de a proteja ruinele domus-ului și ale thermae-lor.

Proiectului parcului arheologic urban FOTO Muzeul Unirii
Proiectului parcului arheologic urban FOTO Muzeul Unirii

„Abordarea estetică nu este una de așezare în antiteză a celor două perioade, modern și antic, ci de a pune în evidență și a valorifica aceste descoperiri arheologice. Spațiul arhitectural nou creat va putea să adăpostească inclusiv activități conexe cum ar fi ateliere, cursuri sau alte tipuri de programe, fie specializate, fie pentru public”, spune Anca Timofan.

După excavarea și expunerea sitului, acesta a intrat într-un proces ireversibil de transformare și de degradare ca urmare a expunerii vestigiilor la mediul ambiant și la clima exterioară. Potrivit arheologului, este necesară o intervenție cât mai grabnică de salvare, conservare și punere în valoare a vestigiilor pentru a nu fi pierdute.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite