Sinodul Mitropoliei Clujului acceptă trecerea Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei și Maramureșului întrunit în şedinţă de lucru, marţi, 7 februarie 2012, consideră îndreptăţită solicitarea Arhiepiscopiei din Alba Iulia de a trece la Mitropolia Ardealului. Ierarhii consideră că, astfel, se vor consolida structuri georgrafice omogene în Transilvania.

În şedinţa desfăşurată la Cluj s-a luat în discuţie intenţiile Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi a Episcopiei de Oradea privind trecerea în aria jurisdicţională a Mitropoliei Sibiului. Sinodul Mitropolitan a acceptat solicitarea Arhiepiscopiei de Alba Iulia, dar a respins cererea Episcopiei de Ordea. De la întâlnire au lipsit Arhiepiscopul Albei Iuliei, Irineu, şi Episcopul Oradiei, Şofronie Drincec.

Comunicatul de presă al Mitropoliei Clujului:

Ierarhii Mitropoliei Clujului consideră îndreptăţită orice discuţie privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene, care însă trebuie să pornească de la principiul enunţat de Sfântul Sinod, în noiembrie 2005, că aceste două structuri canonice sunt complementare şi nu concurente.

O viitoare reorganizare a celor două Mitropolii trebuie să respecte principiul proximităţii, al omogenităţii teritoriale şi al echilibrului demografic al eparhiilor.  Un astfel de demers, asupra căruia numai Sfântul Sinod, potrivit prevederilor art. 114, lit. k din Statut, are autoritatea de a se pronunţa, nu trebuie să ilustreze doar sensibilităţile istoriei, ci, în primul rând, necesităţile prezentului.

Având în vedere complexitatea confesională, istorică şi culturală a Transilvaniei, iniţiativa organizatorică trebuie să urmeze doar principiile pastorale şi de misiune ale Bisericii. Potrivit tradiţiei canonice a Ortodoxiei, structurile mitropolitane au un caracter de coordonare şi îndrumare a pastoraţiei şi misiunii într-o regiune, motiv pentru care reşedinţa mitropolitană trebuie să se afle la propriu în mijlocul teritoriului de jurisdicţie, comunicând nemijlocit cu eparhiile sufragane. Oricare altă construcţie mitropolitană, contrară acestui principiu al proximităţii, nu ar fi de folos misiunii Bisericii şi credincioşilor ei.

Astfel, opţiunea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de a trece sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioși, care ar fi complementară şi în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crişanei şi Maramureşului, cu peste 1.800.000 de credincioși.

În acest sens, Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialității și al proximității, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională.

O decizie definitivă în privinţa reorganizării teritoriale a Mitropoliilor din Transilvania va fi luată în 16 - 17 februarie de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite