Service auto închis din cauza zgomotului „insuportabil” făcut de utilaje. Judecător: „Ar putea afecta sănătatea oamenilor”

0
Publicat:

Vecinii unui service auto dintr-o comună din județul Alba au obținut în justiție oprirea temporară a activității atelierului, ca urmare a nivelului „insuportabil” de zgomot pe care îl produce.

Service-ul auto nu mai poate funcționa din cauza zgomotului FOTO Facebook/ Cărciunelu de Jos
Service-ul auto nu mai poate funcționa din cauza zgomotului FOTO Facebook/ Cărciunelu de Jos

Oamenii au înaintat la Judecătoria Blaj o cerere de ordonanță președințială, care a fost admisă și care a devenit executorie în 19 decembrie 2023. Vecinii au cerut încetarea activității pentru atelierul auto situat pe strada 6 Martie din Crăciunelu de Jos, pentru că proprietarul nu deține autorizaţie de construire, „iar zgomotul produs este insuportabil, având în vedere faptul că sunt folosite elevatoare şi alte utilaje, la fel de zgomotoase”.

S-a mai invocat faptul că strada este ocupată permanent de mașini care provoacă poluare. Proprietarul afacerii a fost amendat și de Primăria Crăciunelu de Jos, care a constatat că a ridicat o construcție fără autorizație, l-a amendat cu 1.000 de lie și a dispus intrarea în legalitate în termen de șase luni. Pentru că nu a respectat acest termen, bărbatul a fost acționat în judecată și de către administrația locală.

„Reclamanţii au susţinut că nu se pot bucura de liniştea pe care ar trebui să o aibă în spaţiul personal şi, totodată, începe să le fie afectată şi sănătatea, din cauza stresului la care sunt supuşi zilnic. Au precizat că au încercat, în nenumărate rânduri, să poarte discuţii civilizate cu pârâtul, explicându-i că activitatea lui îi afectează, pe lângă faptul că nu îndeplineşte condiţiile legale pentru activitatea pe care o desfăşoară. Pârâtul i-a tratat mereu cu indiferenţă şi a ignorat toate semnalele reclamanţilor, continuându-şi şi mai accentuat activitatea de service auto”, au afirmat vecinii în acțiunea depusă la instanță.

Audit neconvingător pentru zgomote

Acesta (Ioan M.) a adus ca probă în dosar un studiu, potrivit căruia nivelul de zgomot provocat de atelierul auto se încadrează în limitele legale.

„Service-ul a fost supus unui audit al unei societăți de specialitate, s-a efectuat o verificare fonică pentru a stabili nivelul de zgomot la limita proprietății și, cu toate echipamentele în funcțiune, acesta s-a situat sub pragul prevăzut de dispozițiile legale. Prin urmare, aprecierea reclamanților conform căreia «zgomotul produs este insuportabil» este pur subiectivă, nedemonstrată și făcută cu rea-credință, mai ales că o parte din pârâți nici măcar nu locuiesc în vecinătate”, a susținut proprietarul atelierului.

Acesta a mai invocat faptul că angajații își vor putea pierde locul de muncă, iar service-ul va pierde contractele pe care le are în derulare.

Martorii audiați, precum și probele video depuse de reclamați l-au convins pe judecător că zgomotul produs de activitatea atelierului auto influențează negativ viața oamenilor.

„Înregistrările video depuse la dosar de reclamanţi, coroborate cu cele constatate de instanţă cu ocazia cercetării la faţa locului, reiese clar că un nivel de zgomot există şi este perceptibil, din curţile reclamanţilor (...), la care instanţa a avut acces. (...) Instanţa apreciază că reclamanţii au dovedit o ingerinţă în viaţa lor privată. Raportat la vârsta și la starea de sănătate a unora dintre reclamanţi, vizibil afectaţi în cadrul ședinței de judecată, continuarea activităţii le-ar putea afecta şi mai mult sănătatea, chiar şi cea emoţională”, a precizat judecătorul în hotărârea pronunțată.

Proprietarul service-ului auto a contestat decizia instanței de fond, dar aceasta fiind executorie, a fost obligat să își întrerupă activitatea din 19 decembrie 2023.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite