Poștașul care a comis patru fapte penale pentru a fura peste 17.000 de lei din banii unei pensionare

0
Publicat:

Un poștaș care a furat peste 17.000 de lei din banii unei pensionare din județul Alba a fost condamnat pentru patru infracțiuni: delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

Poștașul și-a însușit suma de peste 17.000 de lei FOTO Adevărul
Poștașul și-a însușit suma de peste 17.000 de lei FOTO Adevărul

Bărbatul a falsificat documente pentru a arăta că a plătit banii pensionarei, după care și-a însușit suma. Femeia a sesizat conducerea instituției, a fost demarată o anchetă în urma căreia s-au descoperit faptele comise de poștaș. Potrivit rechizitoriului, suma de 17.240 de lei a fost însușită în perioada august – septembrie 2021.

Bărbatul (Remus G.) a atestat în mod necorespunzător adevărului în evidențele poștale și pe mandatul de pensie că a predat suma de 17.240 lei, a completat seria și numărul cărții de identitate ale pensionarei și a contrafăcut semnătura acesteia. Femeia a mers ulterior la sediul Poștei și a reclamat neprimirea mandatului de pensie aferent lunii august 2021.

După primirea sesizării s-au efectuat verificări în sistemul informatic, din care a rezultat faptul că pensia ar fi fost decontată și achitată destinatarului în cursul lunii august.

„Inculpatul și-a însușit suma de peste 17.000 lei, reprezentând pensia numitei (…) pe luna august 2021 și a amânat predarea pensiei, iar în speranța că va face rost de suma respectivă, a mințit beneficiara. Totodată, în cursul lunii august 2021 acesta a procedat la semnarea cuponului, numărul cărții de identitate l-a luat de pe cuponul de pensie pe care îl avea și a semnat în locul titularei”, se precizează în dosar.

Fapte de o „gravitate socială crescută”

Pus în fața probelor, bărbatul a recunoscut că și-a însușit banii și a precizat că spera că îi poate returna în timp util. Poștașul a fost trimis în judecată, iar în 29 august 2023 a fost pronunțată prima hotărâre.

„Faptele prezintă o gravitate socială crescută, având în vedere cuantumul sumei însuşite, împrejurarea că banii erau destinaţi plăţii unor drepturi ale unor terţe persoane, inculpatul amăgind-o pe destinatara sumei că urmează să îi fie predată suma care i se cuvenea, când în realitate acesta şi-o însuşise pe nedrept”, a precizat magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.

Instanța a reținut faptul că acesta nu era de mult timp angajat al Companiei Naţionale Poșta Română, comiţând fapta la aproximativ un an de la data angajării. După ce s-au descoperit faptele, bărbatul a fost concediat. A fost condamnat pentru fiecare dintre cele patru infracțiuni rezultând pedeapsa finală de 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani.

În această perioadă, inculpatul va trebui să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. De asemenea, a fost obligat să plătească suma de 16.240 lei, cu titlu de daune materiale constând în prejudiciul rămas nerecuperat, la care se adaugă dobânda legală de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data plăţii efective către partea civilă a acestei sume. În plus, a fost obligat la plata a 1.000 de lei cheltuieli de judecată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite