O minoră de 14 ani, noua „prinţesă“ a hoţilor din Alba Iulia. Are peste 100 de furturi, dar poliţia nu are ce-i face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
furt poseta

O minoră în vârstă de 14 ani este noua ”prinţesă” a hoţilor din Alba Iulia. Fata are la activ zeci de furturi, de bunuri şi bani.

La Poliţie au fost depuse peste 40 de plângeri, însă aceasta ar fi autoarea a peste 100 de acte infracţionale. Mulţi dintre păgubiţi au renunţat să depună plângeri, în principal pentru că valoarea bunurilor sustrase era prea mică. Minora şi-a început ”cariera” în timp ce vindea flori, vederi şi iconiţe prin Cetatea Alba Carolina, pe la terasele de pe bulevard sau prin centrul oraşului.

În urmă cu două săptămâni, hoaţa a sustras dintr-un magazin din oraş o geantă în care se afla suma de 18.000 de lei. Poliţiştii au identificat-o de mai multă vreme, însă susţin că nu au ce să îi facă pentru fapele anterioare datei de 17 iulie, când a împlinit vârsta de 14 ani. Persoanele sub această vârstă nu răspund din punct de vedere penal pentru faptele lor.

 ”Avem câteva zeci de astfel de situaţii în care autoarea este o tânără minoră. Este influenţată de persoane majore care se folosesc de ea. În general, minorii sunt cel mai uşor de influenţat. Sunt folosiţi de către persoane majore pentru cerşetorie, furturi din buzunare, furturi din magazine. Profită de clasarea dosarelor pentru că nu au vârsta de 14 ani”, a afirmat comisarul şef Cristian Mureşan, şeful serviciului ”Investigaţii Criminale” din IPJ Alba.

Reprezentantul Poliţiei a completat că de obicei se reuşeşte recuperarea prejudiciului, chiar dacă nu de fiecare dată, în totalitate. După ce minorii împlinesc vârstă de 14 ani, poliţia poate să dispună expertize psihiatrice şi, în funcţie de recomandările medicilor, dosarele ajung în instanţa de judecată. Judecătorii dispun în astfel de cazuri măsura supravegherii minorilor pe o anumită perioadă sau chiar internarea acestora în centre educative. În cazul minorei cu zeci de furturi la activ, poliţiştii au acum posibilitatea să propună atragerea răspunderii penale, cu condiţia să probeze un furt pe care l-ar fi comis după ce a împlinit vârsta de 14 ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite