O adolescentă care i-a pozat nud unui pictor de 74 de ani a încercat ulterior să-l şantajeze. Cum a fost pedepsită „muza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O adolescentă în vârstă de 17 ani, un artist plastic, portrete nud şi un şantaj de 20.000 de euro. Acestea sunt ”ingredientele” unui caz care s-a derulat la Judecătoria Blaj şi care s-a încheiat prin pronunţarea unei decizii penale definitive.

Faptele au avut loc în 2017 şi 2018, iar instanţa a finalizat, recent, motivarea hotărârii prin care tânăra (M. Alexandra) a primit măsura educativă a supravegherii pe o perioadă de 6 luni pentru şantaj în formă continuată. Artistul plastic (D. Nicolae, 74 ani) i-a realizat tinerei mai multe portrete şi desene nud.

Ulterior aceasta l-a sunat şi l-a ameninţat că, dacă nu îi va înmâna suma de 20.000 euro va sesiza poliţia şi îi va face plângere penală pentru tentativă la viol. Speriat artistul s-a conformat în prima fază şantajului tinerei şi i-a dat acesteia o sumă de bani, urmând ca restul să fie plătiţi la momentul la care devine majoră.

Adolescenta a continuat, însă, cu şantajul şi i-a solicitat alţi bani, motiv pentru acre bărbatul a mers la poliţie. În 15 ianuarie 2018 a fost organizat un flagrant, tânăra fiind surprinsă cu suma de 4.800 de lei primită de la artistul plastic căruia i-a pozat nud. Tânăra a fost reţinută pentru 24 de ore, iar după câteva luni a fost trimisă în judecată.

Potrivit anchetatorilor, artistul plastic i-a realizat tinerei, în cursul anului 2015, mai multe portrete şi desen nud. Ulterior aceasta l-a sunat şi l-a ameninţat că, dacă nu îi va înmâna suma de 20.000 euro, pe care i-a solicitat-o în două tranşe cu scadenţă în data de 20 decembrie 2017 şi luna mai 2018, va sesiza organele de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la viol. Artisul plastic i-a solicitat tinerei să se întâlnească pentru a discuta în mod direct şi i-a propus să-i plătească 15.000 lei pentru a nu mai depune plângere împotriva sa. Astfel, în data de 21 august 2017 s-a întâlnit cu tânăra de 17 ani, care era însoţită de mama ei, ocazie cu care fata a primit suma de 9.000 lei, iar diferenţa de 6.000 lei urmând să o primească în momentul în care va împlini 18 ani. În acest scop a fost întocmit un înscris denumit ”Înţelegere”, semnat atât de artist cât şi tânără şi mama acesteia.

La aproximativ o săptămână, victima şantajului a fost contactată telefonic din nou, de pe un alt număr, întrucât aceasta obişnuia să-şi schimbe des cartelele şi i-a solicitat suma de 2.500 lei pentru a-i înmâna unui pretins avocat, iar în caz că refuză, l-a ameninţat cu plângere penală pentru tentativă de viol. Bărbatul a acceptat şi s-a întâlnit pe stradă cu inculpata şi i-a înmânat suma solicitată. Pentru că fata a continuat să îl sune şi să îl ameninţe, artistul plastic a depus plângere la poliţie. Anchetatorii au decis să organizeze un flagrant, lucru care a avut loc în 15 ianuarie 2018, când tânăra a fost surprinsă cu suma de 4.800 de lei asupra sa, bani remişi de bărbat la înţelegere cu poliţia. Femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, iar, după câteva luni a fost trimisă în judecată pentru şantaj în formă continuată.

Considerentele reţinute de instanţa de judecată

”Elementul material al laturii obiective este reali zat de acţiunea de constrângere, impunând victimei să facă ceva împotriva voinţei sale - să îi remită inculpatei diverse sume de bani, exercitată prin ameninţare - că îi va face plângere penală pentru tentativă de viol, act de natură să îi inspire teamă - având în vedere că inculpata a ameninţat-o în repetate rânduri, într-o perioadă lungă de timp. Constrângerea a avut ca obiect obţinerea unui folos patrimonial, respectiv să o determine pe persoana vătămată să îi plătească mai multe sume de bani. Urmarea imediată constă în atingerea adusă relaţiilor sociale referitoare la libertatea morală a persoanei, de a decide ce conduită să adopte în societate. Raportul de cauzalitate rezultă din aceea că, în lipsa constrângerii exercitate de autor, libertatea morală a victimei nu ar fi fost încălcată. Pe latură subiectivă, inculpata a acţionat cu intenţie directă, întrucât şi-a dat seama că prin aceste ameninţări exercită o constrângere asupra victimei pentru a o determina să acţioneze contrat voinţei sale, urmare pe care a dorit-o. De asemenea, există scopul special prevăzut de lege deoarece a urmărit să dobândească în mod injust un folos ptrimonial pentru sine- obţinerea unor sume de bani”, se precizează în conţinutul hotărârii de la Judecătoria Blaj.

Instanţa a mai reţinut că fapta prezintă o gravitate ridicată, ce este determinată de natura infracţiunii şi limitele de pedeapsă (de la 2 la 7 ani), modul concret de comitere (în formă continută) precum şi modul determinat de operare. Luând în considerare faptul că era minoră, precum şi alte lucruri favorabile, hotărârea a fost una minimă, respectiv ”măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni”. Magistratul a mai impus tinerei obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară; de a nu se apropia şi de a nu comunica cu victima, precum şi aceea de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune Alba la datele fixate de acesta. Hotărârea nu a fost contestată de niciuna dintre părţile implicate.

Citeşte şi:

VIDEO Bătaie ca-n filme într-un bar din Alba. Patru bărbaţi sunt cercetaţi penal după ce au agresat un tânăr cu pumni, picioare, mese şi scaune

 

Ce sunt misterioasele operaţiuni secrete cu steag fals. Incidentul care a declanşat cel de-Al Doilea Război Mondial

 

Eleva care a obţinut în justiţie dreptul de a susţine Bacalaureatul a promovat examenul cu cele mai mari note

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite