Moartea tragică a unui angajat, elucidată abia după șase ani. Închisoare cu suspendare și daune morale infime

0
0

O femeie, fost administrator al unei ferme de pui din Alba, și firma pe care o conducea sunt inculpate într-un dosar penal pentru ucidere din culpă. Victima este un fost angajat, care a murit în urma unui incendiu.

Bărbatul a intrat în hală pentru a stinge incendiul FOTO Adevărul
Bărbatul a intrat în hală pentru a stinge incendiul FOTO Adevărul

Accidentul a avut loc în urmă cu șase ani, dar o primă sentință a fost pronunțată abia în 15 septembrie 2022. Cinci ani au durat cercetările în acest caz. Bărbatul suda o poartă de metal la ferma de pui a firmei și a suferit arsuri grave în urma incendiului. Șefa fermei (Silvia C.) a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, iar firma pentru ucidere din culpă.

„În calitate de șef la o fermă cu punctul de lucru în Jud. Alba, inculpata C. a dispus ca persoana vătămată D. (52 ani) să realizeze o operațiune pentru care nu avea calificarea necesară, a permis ca operațiunea de sudare să se desfășoare fără respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incediilor și a dispus ca persoana vătămată D. să realizeze o operațiune de sudură deși cunoștea faptul că acesta nu are echipament individual de protecție, acte ce au contribuit la izbucnirea incendiului din data de 27.03.2016, incendiu în urma căruia a rezultat decesul persoanei vătămate”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, societatea comercială este acuzată că a permis ca operațiunea de sudare să se desfășoare fără respectarea normelor privind prevenirea și stingerea incediilor și nu a asigurat dotarea angajatului cu echipament individual de protecție,.

A intrat în hală să stingă incendiul

Potrivit hotărârii instanței, bărbatul era angajat în funcţia de lăcătuş mecanic în cadrul fermei din și, din dispoziția inculpatei și cu știința societății angajatoare, a sudat componentele ușii de acces în hala nr. 4 a fermei, context în care în incinta acesteia a izbucnit un incendiu.

Hala era pregătită pentru a fi populată cu pui, fiind curăţată, dezinfectată, iar podeaua era acoperită cu un pat de paie de grâu. Din loc în loc existau baloţi întregi de paie nedesfăcuți, pentru completări ulterioare. În locul în care s-a produs evenimentul, angajatul a efectuat operaţia de prindere în perete a tocului uşii şi a ramelor metalice a uşii, prin sudarea pieselor.

Pe timpul executării lucrării de sudură a sărit zgură încinsă pe patul de paie, producând un focar inițial de incendiu, care s-a extins rapid în interiorul halei. Victima a reintrat în hală cu scopul de a încerca să stingă incendiul, fiind ulterior preluată de un echipaj SMURD și dusă la Spitalul Județean de Urgență Alba. De la această unitate spitalicească, având în vedere gravitatea arsurilor, victima a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri Bucureşti, unde a murit în 7 aprilie 2016.

Pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă s-a dispus încetarea procesului deschis pe numele femeii, deoarece a intervenit prescripția. Aceasta a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă.

Firma în cauză a fost condamnată la o amendă penală de 140.000 lei pentru ucidere din culpă, dar și la plata sumei de 7.881 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 20.000 euro, cu titlu de daune morale în favoarea unei părţi civile.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite