Mistreţii fac ravagii în Apuseni. Revoltă în comuna Poiana Vadului. Se propune vânarea a peste 2.000 de capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţeni din Apuseni reclamă distrugerea culturilor de către mistreţi
Cetăţeni din Apuseni reclamă distrugerea culturilor de către mistreţi

Înmulţirea efectivelor de porc mistreţ afectează negativ viaţa oamenilor din Apuseni. O situaţie specială din acest punct de vedere se înregistrează în comuna Poiana Vadului.

Astfel, urmare a recentelor sesizări din partea mai multor cetăţeni din localitatea Poiana Vadului, privind pagubele produse la păşuni şi fâneţe de către porci mistreţi, prefectul Nicolae Albu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere şi ai primăriei Poiana Vadului în vederea identificării de soluţii la problema semnalată. 

În baza cererilor depuse la Primăria Poiana Vadului de către persoanele păgubite, Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor s-a deplasat la faţa locului în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor, precum şi a răspunderii civile pe baza obligaţiilor ce revin proprietarilor culturilor, respectiv gestionarului fondului cinegetic de pe raza comunei.

Procesele verbale de constatare şi  evaluare a pagubelor, împreună cu alte documente justificative, conform prevederilor H.G. nr 1679/2008, vor sta la baza încheieri dosarelor, care vor fi aprobate ulterior de conducerea Gărzii Forestiere Cluj. Potrivit Instituţiei Prefectului, la nivelul judeţului Alba au fost evaluate de către gestionarii fondurilor cinegetice, până la data de 15 martie 2020 un număr de 4.096 capete mistreţ.

Potrivit specialiştilor Gărzii Forestiere Judeţene Alba, numărul exemplarelor de mistreţi care ar trebui recoltat este de 1.559 capete, pentru a avea astfel un număr optim de exemplare. Prin ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a prelungit cu 60 de zile perioada de recoltare pentru unele specii de faună de interes cinegetic, inclusiv mistreţi. 

În acest sens, Garda Forestieră Judeţeană Alba a transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor propuneri privind recoltarea unei cote de 2.200 capete mistreţi. Efectivele aprobate pentru recoltare se stabilesc la nivel naţional prin ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

Citiţi şi:

Focarul de coronavirus de la fabrica de îngheţată din Sebeş: încă 20 de persoane au fost testate pozitiv. DSP a realizat peste 400 de teste individuale

 

FOTO Simbolul arhitecturii şi comerţului comunist din Alba Iulia, transformat în mall. Cine este proprietarul afacerii

 

FOTO Ferrari distrus în accident rutier pe Transalpina, în Alba. Şoferul maşinii de lux ar fi provocat impactul cu un Ford

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite